Procurorii militari au dispus punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, fost președinte al României, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Anunțul a fost făcut vineri de către Parchetul General.

Potrivit unui comunicat oficial, procurorii susțin că în zilele de 13-15 iunie 1990 autoritățile au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității, care militau pentru schimbări democratice. În acest atac au fost implicate forțele de ordine și peste 10.000 de mineri, care au agresat protestatarii.

Procurorii notează că atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, precum și privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

“În cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Mineriada din 13-15 iunie 1990’, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională și președinte ales al României, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari ), lit. j) (cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari ) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PG.

Alte știri:  Modificări la OUG 84: Reținerea permisului pentru refuzul testului anti-drog va fi limitată la 72 de ore

Procurorii militari au mers chiar la domiciliul fostului președinte pentru a-i aduce la cunoștință punerea sub acuzare.

Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre au fost chemați pe rând la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…