Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, a câștigat bătălia legală împotriva autorităților americane care au vrut să-l judece pentru accesare ilegală a computerelor guvernamentale și încălcarea legii spionajului în legătură cu lansarea mai multor documente confidențiale în 2010-2011.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a pronunțat hotărârea în urma unei audieri de patru săptămâni la Old Bailey din Londra, anul trecut, unde avocații lui Assange au susținut că cazul împotriva lui este motivat politic și că nu va primi un proces echitabil în SUA.

Judecătoarea a blocat cererea din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea mintală a lui Assange și de riscul de sinucidere în SUA.

Oficialii SUA au anuntat ca vor contesta decizia.

Assange, născut în Australia, fusese acuzat în temeiul Legii spionajului din 1917 din SUA pentru că a conspirat cu Chelsea Manning, un fost analist al serviciilor de informații din armată, pentru a intra într-o rețea de calculatoare din Pentagon și a publica documente secrete legate de „apărarea națională”.

Fondatorul WikiLeaks s-a confruntat cu un total de 18 acuzații și a fost de asemenea acuzat că a pus viața informatorilor americani în pericol prin publicarea materialului.

Assange a fost blocat într-o dispută cu autoritățile americane din iulie 2010, când WikiLeaks a început să publice sute de mii de documente militare și politice clasificate din SUA cu privire la războaiele din Afganistan și Irak.

În timp ce oficialii SUA l-au urmărit prin instanțele britanice, în iunie 2012, Assange a intrat în ambasada Ecuadorului, solicitând azil politic, care a fost acordat două luni mai târziu.

Assange a rămas închis in ambasadă până în aprilie 2019, când Ecuadorul și-a revocat statutul de azil, ducând la arestarea sa și a declanșat o bătălie juridică care a culminat cu judecata de astăzi.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ambasadorul Poloniei în Franța: Polonia va fi nevoită să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere singură

Ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a declarat într-un interviu că…

Kim Jong Un face apel la pregătirea unui atac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa ar trebui…

Banca elvețiană UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari

Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de…

Președintele chinez va sosi astăzi la Moscova

Președintele chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească astăzi la Moscova cu…