Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, a câștigat bătălia legală împotriva autorităților americane care au vrut să-l judece pentru accesare ilegală a computerelor guvernamentale și încălcarea legii spionajului în legătură cu lansarea mai multor documente confidențiale în 2010-2011.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a pronunțat hotărârea în urma unei audieri de patru săptămâni la Old Bailey din Londra, anul trecut, unde avocații lui Assange au susținut că cazul împotriva lui este motivat politic și că nu va primi un proces echitabil în SUA.

Judecătoarea a blocat cererea din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea mintală a lui Assange și de riscul de sinucidere în SUA.

Oficialii SUA au anuntat ca vor contesta decizia.

Assange, născut în Australia, fusese acuzat în temeiul Legii spionajului din 1917 din SUA pentru că a conspirat cu Chelsea Manning, un fost analist al serviciilor de informații din armată, pentru a intra într-o rețea de calculatoare din Pentagon și a publica documente secrete legate de „apărarea națională”.

Fondatorul WikiLeaks s-a confruntat cu un total de 18 acuzații și a fost de asemenea acuzat că a pus viața informatorilor americani în pericol prin publicarea materialului.

Assange a fost blocat într-o dispută cu autoritățile americane din iulie 2010, când WikiLeaks a început să publice sute de mii de documente militare și politice clasificate din SUA cu privire la războaiele din Afganistan și Irak.

În timp ce oficialii SUA l-au urmărit prin instanțele britanice, în iunie 2012, Assange a intrat în ambasada Ecuadorului, solicitând azil politic, care a fost acordat două luni mai târziu.

Assange a rămas închis in ambasadă până în aprilie 2019, când Ecuadorul și-a revocat statutul de azil, ducând la arestarea sa și a declanșat o bătălie juridică care a culminat cu judecata de astăzi.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Partidul Verde Constanța se opune chioșcurilor în incinta instituțiilor de învățământ

Vicepreședintele Partidul Verde Constanța, Sorin Belu, a adus în atenția consilierilor locali…

Protest în Piața Victoriei: Prietenii și familia tinerilor uciși de Vlad Pascu au cerut pedepse mai aspre pentru șoferii drogați

Prietenii și rudele celor doi tineri care au murit în tragicul accident…

Fostul fotbalist Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Fostul mare fotbalist român Dănuț Lupu a primit luni o condamnare definitivă…

Turcia a efectuat raiduri aeriene în nordul Irakului după un atac sinucigaș la Ankara

Armata turcă a efectuat duminică seara lovituri aeriene împotriva unor ținte ale…

NATO sporește prezența în Kosovo cu 600 de soldați britanici

Ca răspuns la creșterea tensiunilor dintre Kosovo și Serbia de săptămâna trecută,…

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat oamenilor de știință din spatele vaccinurilor Covid cu ARNm

Oamenii de știință Katalin Karikó și Drew Weissman au primit Premiul Nobel…

Operațiune de amploare împotriva unei rețele de trafic ilegal de deșeuri: Șapte persoane reținute

Polițiștii și procurorii au destructurat o rețea infracțională care a adus ilegal…