Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, a câștigat bătălia legală împotriva autorităților americane care au vrut să-l judece pentru accesare ilegală a computerelor guvernamentale și încălcarea legii spionajului în legătură cu lansarea mai multor documente confidențiale în 2010-2011.

Judecătoarea Vanessa Baraitser a pronunțat hotărârea în urma unei audieri de patru săptămâni la Old Bailey din Londra, anul trecut, unde avocații lui Assange au susținut că cazul împotriva lui este motivat politic și că nu va primi un proces echitabil în SUA.

Judecătoarea a blocat cererea din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea mintală a lui Assange și de riscul de sinucidere în SUA.

Oficialii SUA au anuntat ca vor contesta decizia.

Assange, născut în Australia, fusese acuzat în temeiul Legii spionajului din 1917 din SUA pentru că a conspirat cu Chelsea Manning, un fost analist al serviciilor de informații din armată, pentru a intra într-o rețea de calculatoare din Pentagon și a publica documente secrete legate de „apărarea națională”.

Fondatorul WikiLeaks s-a confruntat cu un total de 18 acuzații și a fost de asemenea acuzat că a pus viața informatorilor americani în pericol prin publicarea materialului.

Assange a fost blocat într-o dispută cu autoritățile americane din iulie 2010, când WikiLeaks a început să publice sute de mii de documente militare și politice clasificate din SUA cu privire la războaiele din Afganistan și Irak.

În timp ce oficialii SUA l-au urmărit prin instanțele britanice, în iunie 2012, Assange a intrat în ambasada Ecuadorului, solicitând azil politic, care a fost acordat două luni mai târziu.

Assange a rămas închis in ambasadă până în aprilie 2019, când Ecuadorul și-a revocat statutul de azil, ducând la arestarea sa și a declanșat o bătălie juridică care a culminat cu judecata de astăzi.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…