Grupul de mercenari ruși Wagner a fost înregistrat ca “organizație educațională” în Belarus, potrivit Registrului unic de stat al societăților comerciale și al întreprinzătorilor individuali din această țară.

Rapoartele indică faptul că grupul s-a înființat ca societate cu răspundere limitată la 4 august, locul de înregistrare aliniindu-se cu locația suspectă a trupelor Wagner.

Registrul unic de stat al societăților comerciale și al întreprinzătorilor individuali din Belarus a confirmat că Wagner s-a înregistrat pentru “activități educaționale” în satul Tsel, situat în districtul Osipovichi, care coincide cu noua lor bază. Interesant este faptul că, luna precedentă, la aceeași adresă a fost înregistrată și o companie imobiliară numită Concord Management and Consulting. Se pare că Concord este deținută în totalitate de o companie rusă cu același nume, iar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, este directorul general al acesteia.

Implicarea Wagner în Belarus provine dintr-un incident anterior din Rusia. În iunie, forțele grupului au instigat o revoltă în încercarea de a răsturna puterea militară a Moscovei, ceea ce a dus la o situație tensionată.

În timpul revoltei din iunie, mercenarii Wagner au ocupat instalații militare din orașul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, din cauza tensiunilor dintre conducerea lor și statul major rus cu privire la desfășurarea războiului din Ucraina.

Pentru a rezolva conflictul, a fost încheiat un acord care a permis membrilor Wagner să se mute în Belarus. De la sosirea lor, forțele Wagner au fost observate într-o tabără situată la sud de Minsk, unde au antrenat trupele belaruse.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol crucial în medierea unei rezoluții între Wagner și autoritățile ruse pentru a pune capăt revoltei. Ca parte a acordului, luptătorilor Wagner li s-a oferit posibilitatea de a alege fie să se alăture armatei ruse, fie să se mute în Belarus. Lukașenko a subliniat faptul că aceștia ar putea fi chemați să apere Belarusul și că activitățile lor vor fi monitorizate îndeaproape.

Alte știri:  NATO poartă discuții pentru punerea în alertă a armelor nucleare pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și a Chinei

Înregistrarea grupului Wagner ca “organizație educațională” în Belarus a generat îngrijorări și speculații cu privire la adevăratele intenții și activități ale grupului în țară. Având în vedere istoricul Wagner și asocierea sa cu acțiuni destabilizatoare, atât la nivel regional, cât și internațional, prezența forțelor sale în Belarus ridică întrebări cu privire la potențialele ramificații și implicații pentru securitatea și stabilitatea regională.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

EURO 2024: România pierde cu 0-2 în fața Belgiei

Naționala de fotbal a României a suferit o înfrângere dureroasă în fața…