Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, încălzirea globală amenință viitorul industriei viticole. Cercetătorii avertizează că până la 70% din regiunile actuale de producție a vinului din lume ar putea deveni nepotrivite pentru cultivarea strugurilor dacă temperaturile globale cresc cu peste 2 grade Celsius față de era preindustrială.

Multe din zonele celebre pentru vinuri, precum California, sudul Franței sau nordul Spaniei, sunt situate în așa-numitele latitudini medii. Cu toate acestea, schimbările climatice ar putea modifica geografia producerii de vin, deoarece temperaturile ridicate vor avea impact asupra recoltei de struguri, compoziției strugurilor la recoltare și a calității vinului.

Studiul estimează că există un risc substantial de a deveni nepotrivite pentru 49-70% din regiunile viticole actuale, în funcție de amploarea încălzirii globale. Condițiile climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură prelungite și secetele abundente, ar putea împiedica producția de vinuri premium în 29% din zone.

Pe de altă parte, regiuni viticole din nord, precum Washington sau nordul Franței, s-ar putea bucura de producții mai bune la temperaturi mai ridicate. De asemenea, noi zone pot deveni potrivite pentru cultivarea viței-de-vie în latitudini mai mari, precum Marea Britanie.

Totuși, schimbările climatice vor provoca modificări majore în producția mondială de vin în anii următori. Cercetătorii avertizează că viticultorii și consumatorii trebuie să se adapteze la noile condiții date de încălzirea globală pentru a menține durabilă această importantă industrie.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…