Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, încălzirea globală amenință viitorul industriei viticole. Cercetătorii avertizează că până la 70% din regiunile actuale de producție a vinului din lume ar putea deveni nepotrivite pentru cultivarea strugurilor dacă temperaturile globale cresc cu peste 2 grade Celsius față de era preindustrială.

Multe din zonele celebre pentru vinuri, precum California, sudul Franței sau nordul Spaniei, sunt situate în așa-numitele latitudini medii. Cu toate acestea, schimbările climatice ar putea modifica geografia producerii de vin, deoarece temperaturile ridicate vor avea impact asupra recoltei de struguri, compoziției strugurilor la recoltare și a calității vinului.

Studiul estimează că există un risc substantial de a deveni nepotrivite pentru 49-70% din regiunile viticole actuale, în funcție de amploarea încălzirii globale. Condițiile climatice extreme, cum ar fi valurile de căldură prelungite și secetele abundente, ar putea împiedica producția de vinuri premium în 29% din zone.

Pe de altă parte, regiuni viticole din nord, precum Washington sau nordul Franței, s-ar putea bucura de producții mai bune la temperaturi mai ridicate. De asemenea, noi zone pot deveni potrivite pentru cultivarea viței-de-vie în latitudini mai mari, precum Marea Britanie.

Totuși, schimbările climatice vor provoca modificări majore în producția mondială de vin în anii următori. Cercetătorii avertizează că viticultorii și consumatorii trebuie să se adapteze la noile condiții date de încălzirea globală pentru a menține durabilă această importantă industrie.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook