Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri seară că Rusia nu are intenția de a ataca vreun stat membru NATO, însă dacă țările occidentale vor furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forțele ruse.

Invazia Ucrainei declanșată de Rusia în februarie 2022 a provocat cea mai mare criză în relațiile Rusiei cu Occidentul după Criza rachetelor din Cuba din 1962. Vorbind cu piloții Forțelor Aeriene Ruse, Putin a spus că alianța militară NATO s-a extins spre est după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, însă Moscova nu are planuri de agresiune împotriva vreunui stat membru.

“Nu avem intenții agresive față de aceste state”, a declarat Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului. “Idea că vom ataca vreun alt stat – Polonia, statele baltice sau Cehia – este pură nebunie și propagandă”.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul s-a angajat să le furnizeze Ucrainei, Putin a răspuns că astfel de aeronave nu vor schimba situația pe câmpul de luptă din Ucraina. “Dacă vor furniza F-16 și se pare că pregătesc deja piloți, acest lucru nu va schimba situația de pe front. Vom distruge avioanele la fel cum distrugem acum tancuri, vehicule blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare de rachete multiple”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Declarațiile lui Putin vin după ce ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a spus în aceeași zi că avioanele F-16 ar trebui să ajungă în Ucraina în următoarele luni. Kievul solicită de mult timp furnizarea de avioane F-16 pentru apărarea sa aeriană. Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos se numără printre statele care au promis să doneze astfel de aeronave Ucrainei.

Alte știri:  Alianța de extremă dreapta "Patrioții pentru Europa" devine a treia forță în Parlamentul European
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…