Nouă din 10 persoane din 70 de țări cu venituri mici este puțin probabil să fie vaccinate împotriva Covid-19 anul viitor, deoarece majoritatea celor mai promițătoare vaccinuri care ies din productie au fost cumpărate de vest, au declarat militanții.

Pe măsură ce primele persoane se vaccinează în Marea Britanie, “People’s Vaccine Alliance” avertizează că înțelegerile făcute de guvernele țărilor bogate vor lăsa pe cei săraci la mila virusului furibund. Țările bogate cu 14% din populația lumii au asigurat 53% dintre cele mai promițătoare vaccinuri.

Canada a cumpărat mai multe doze pe cap de populație decât oricare alta – suficient pentru a vaccina fiecare canadian de cinci ori, a declarat alianța, care include Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now și Oxfam.

„Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin de salvare din cauza țării în care trăiește sau a sumei de bani din buzunar”, a spus Anna Marriott, managerul de politici de sănătate al Oxfam.

Dar, cu excepția cazului în care ceva se schimbă dramatic, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient pentru Covid-19 în anii următori.

Aprovizionarea cu vaccinul Pfizer / BioNTech, aprobat în Marea Britanie săptămâna trecută, va ajunge aproape toate în țările bogate – 96% din doze au fost cumpărate de vest. Vaccinul Moderna folosește o tehnologie similară, despre care se pretinde că are o eficacitate de 95% și se îndreaptă exclusiv către țările bogate. Prețurile ambelor vaccinuri sunt ridicate, iar accesul pentru țările cu venituri mici va fi complicat de temperaturile ultra scăzute la care trebuie depozitate.

Alte știri:  Cei mai buni climatologi din lume se așteaptă ca încălzirea globală să depășească ținta de 1,5C

În schimb, vaccinul Oxford University / AstraZeneca, care are o eficacitate de 70%, este stabil la temperaturi normale ale frigiderului și prețul a fost stabilit în mod deliberat scăzut pentru accesul global. Producătorii au spus că 64% din doze vor merge la oamenii din lumea în curs de dezvoltare. Militanții aplaudă acest angajament, dar au spus că o singură companie nu poate furniza în întreaga lume. Cel mult Oxford / AstraZeneca poate ajunge la 18% din populația lumii anul viitor.

Alianța a folosit date de la compania de informații și analize științifice Airfinity pentru a analiza tranzacțiile globale cu cei opt candidați principali la vaccin. Ei au descoperit că 67 de țări cu veniturii mici riscă să rămână în urmă pe măsură ce țările bogate se îndreaptă spre calea lor de evadare de la pandemie. Cinci dintre cele 67 – Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan și Ucraina – au raportat aproape 1,5 milioane de cazuri împreuna.

„Sistemul actual, în care corporațiile farmaceutice utilizează finanțare guvernamentală pentru cercetare, își păstrează drepturi exclusive și își păstrează tehnologia secretă pentru a spori profituril si asta, ar putea costa multe vieți”.

Steve Cockburn, șeful justiției economice și sociale al Amnesty International, a declarat: „Acapararea vaccinurilor subminează în mod activ eforturile globale pentru a se asigura că toată lumea, de pretutindeni, poate fi protejată de Covid-19. Țările bogate au obligații clare în materie de drepturile omului nu numai de a se abține de la acțiuni care ar putea dăuna accesului la vaccinuri în alte părți, ci și de a coopera și de a oferi asistență țărilor care au nevoie de el. “

Alte știri:  Coreea de Nord: Sora lui Kim Jong Un neagă orice export de arme către Rusia
Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat în Marea Neagră, lângă Sfântul Gheorghe

Sâmbătă dimineață, Autoritatea Navală Română a raportat scufundarea unei nave sub pavilion…