Încetarea temporară a focului între Israel și Hamas a intrat miercuri în cea de-a șasea zi, ambele părți eliberând noi prizonieri în cadrul acordului. Hamas a eliberat, marți, alți 12 prizonieri israelieni deținuți în Gaza, ridicând la 60 numărul israelienilor eliberați până în prezent. La scurt timp după aceea, Israelul a eliberat 30 de prizonieri palestinieni din închisorile sale din Cisiordania ocupată.

Acest ultim schimb de prizonieri și deținuți a avut loc în timp ce diplomații internaționali depun eforturi pentru a prelungi armistițiul temporar, care în prezent urmează să expire după încă un schimb programat pentru miercuri seara. Oficiali americani și qatarezi s-au întâlnit cu liderii Israelului și ai Hamas în Qatar pentru a negocia o prelungire a încetării focului și eliberarea altor ostatici.

Eliberarea prizonierilor reprezintă o parte esențială a acordului negociat pentru a pune capăt ultimei runde de violențe mortale dintre Israel și Hamas. Israelul a indicat că este dispus să prelungească armistițiul în schimbul eliberării de către Hamas a altor aproximativ 160 de prizonieri israelieni rămași în captivitate. Cu toate acestea, se așteaptă ca Hamas să ceară, de asemenea, eliberarea mai multor prizonieri palestinieni, inclusiv a unora deținuți de mulți ani.

În condițiile în care încetarea temporară a focului a rezistat până în prezent, eforturile continuă în culise pentru a se ajunge la un acord pe termen mai lung, pentru a evita o revenire la conflictul intens care a costat mii de vieți palestiniene și israeliene în ultimele luni. Situația umanitară din Gaza rămâne, de asemenea, dezastruoasă, exacerbată de distrugerile pe scară largă provocate de bombardamentele israeliene în multe părți ale teritoriului. Mediatorii internaționali vor spera să facă progrese în direcția unei soluții mai permanente în timpul acestor discuții.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…