Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în regiunea rusească Amur. Potrivit unei înregistrări video publicate de Kremlin, cei doi lideri au fost însoțiți de înalți oficiali militari și guvernamentali.

În timpul întâlnirii lor, Kim și-a exprimat sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, numind-o o “luptă sacră pentru a proteja suveranitatea și securitatea de forțele hegemonice”.

“Sunt sigur că vom rămâne împreună în [lupta] împotriva imperialismului”, a declarat anterior Kim, exprimându-și recunoștința față de liderul rus pentru vizită.

Când a fost întrebat despre posibilitatea unei cooperări militare, Putin a sugerat că totul este pe masă, au relatat agențiile de presă de stat rusești.

“Vom discuta toate subiectele fără să ne grăbim. Avem timp”, a declarat Putin

Cei doi lideri au vizitat o instalație de asamblare a rachetelor cunoscută sub numele de Cosmodromul Vostochny. Putin a promis să ajute Coreea de Nord să își dezvolte propriul program de sateliți și capacități spațiale. De asemenea, ei urmau să discute despre relațiile comerciale și afacerile internaționale la centrul spațial de lângă granița cu China.

În timp ce ambele țări se confruntă cu sancțiuni internaționale grele, Putin dorește ajutor militar nord-coreean pentru războiul din Ucraina, în timp ce Kim are nevoie urgentă de alimente și ajutoare. SUA au declarat că un acord de armament între Rusia și Coreea de Nord ar putea rezulta din discuțiile lor, deși nu este clar dacă a avut loc vreun transfer de arme până acum. Experții rămân sceptici că se poate ajunge la un acord substanțial fără aprobarea Chinei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook