Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat cererile DNA de începere a urmăririi penale împotriva foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției avizul pentru urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, ministru al Sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, cercetat de DNA sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu și a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, șeful statului a aprobat începerea urmăririi penale în cazul Ioanei Mihăilă, ministru al Sănătății din 21 aprilie 2021 până în 8 septembrie 2021, pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

De asemenea, DNA a solicitat aviz și pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu în același dosar privind achiziția de vaccinuri anti-COVID. Urmărirea penală în acest caz va fi aprobată de Senat.

Cererea DNA se bazează pe suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie – mai 2021, persoanele din Guvernul României ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi aprobat achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA.

Achizițiile de vaccinuri anti-Covid ar fi adus un prejudiciu bugetului statului în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…