Un nou raport al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a constatat că luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată la nivel global, temperaturile atingând “niveluri fără precedent”.

Analiza a fost făcută în contextul în care datele furnizate de agențiile climatice globale au sugerat că planeta a înregistrat cea mai fierbinte zi din istorie la începutul acestei săptămâni. Jennifer Marlon, cercetător în domeniul climei la Școala de Mediu din Yale, care nu a fost implicată în analiză, a descris constatările ca fiind “alarmante”, adăugând că “este greu de imaginat cum vor fi verile pentru copiii și nepoții noștri în următorii 20 de ani”. Exact așa arată încălzirea globală”.

Conform raportului, oceanele au continuat să se încălzească în mod remarcabil de la începutul anului 2023. În luna iunie, Atlanticul de Nord a înregistrat temperaturi oceanice excepțional de ridicate, cu un val de căldură marină de categoria 4 observat în jurul Irlandei, Regatului Unit și în Marea Baltică. Raportul avertizează că, pe măsură ce oceanele se încălzesc, acestea se extind, ceea ce provoacă creșterea nivelului mării, valuri de furtună mai mari și mai multe inundații ale comunităților de coastă.

Raportul a subliniat, de asemenea, că creșterea poluării care încălzește planeta este un factor major al acestor călduri extreme, dar oamenii de știință se așteaptă ca El Niño să crească și mai mult temperaturile oceanelor în acest an.

Luna trecută a fost, de asemenea, mai umedă decât media în cea mai mare parte a Europei de Sud și în părți din Islanda și Rusia, ploile abundente provocând inundații în Turcia, Kosovo și România. Cu toate acestea, mai multe părți ale lumii, din Europa de Est și Scandinavia până la o mare parte din America de Nord, au cunoscut în iunie condiții mai uscate decât media, fiind declanșate incendii de vegetație în Cornul Africii, Canada și în unele părți din America de Sud și Australia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook