Marea Britanie a acuzat Rusia că a țintit luna trecută cu mai multe rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră.

Într-o declarație făcută luni în fața parlamentului, premierul britanic Rishi Sunak a dezvăluit că rapoartele serviciilor de informații arată că armata rusă a tras rachete asupra unei nave de marfă acostate în portul ucrainean Odessa pe 24 august.

Potrivit informațiilor împărtășite de Sunak, nava era un cargobot sub pavilion liberian. Două rachete de croazieră Kalibr ar fi fost lansate de pe o navă a Flotei ruse a Mării Negre spre orașul-port din sudul Ucrainei. Cu toate acestea, forțele ucrainene au reușit să intercepteze rachetele înainte ca acestea să își atingă ținta.

Aceasta este prima dată când un oficial comentează un atac împotriva transportului maritim civil în porturile ucrainene de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie.

Marea Britanie a condamnat acțiunile Rusiei, afirmând că acestea demonstrează încercările Moscovei de a sugruma economia Ucrainei. Ministrul de externe James Cleverly a declarat că, prin faptul că vizează navele de marfă și infrastructura, Rusia are un impact negativ și asupra restului lumii.

În iulie, Rusia acceptase un acord mediat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale din Marea Neagră, dar ulterior s-a retras. De atunci, atât Marea Britanie, cât și SUA au avertizat că Rusia și-ar putea extinde atacurile dincolo de silozurile de cereale pentru a include nave civile. Atacul ratat cu rachete asupra cargobotului indică faptul că aceste avertismente au fost întemeiate, în timp ce Rusia pare să încerce să obțină un avantaj prin măsuri din ce în ce mai disperate în războiul său șubred împotriva Ucrainei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook