Fostul președinte american George W. Bush a dezvăluit că a fost șocat să descopere că l-a întâlnit pe Evgheni Prigojin în urmă cu peste 17 ani, la Sankt Petersburg, în Rusia. Prigojin, care a fondat grupul militar privat rus Wagner, i-a servit mâncare lui Bush și altor lideri mondiali la summitul G8 din 2006.

Bush a făcut aceste comentarii în timp ce vorbea virtual la o conferință la Kiev, Ucraina. Întrebat dacă rapoartele recente despre moartea lui Prigojin l-au șocat, Bush a spus că nu, dar că a fost surprins să vadă o fotografie de la summit, în care Prigojin era înfățișat servindu-i cina.

“Nu, ceea ce este șocant pentru mine este că am văzut zilele trecute o fotografie de la un summit G8 din Sankt Petersburg, unde el era cel care îmi servea mâncarea”, a spus Bush.

“Era bucătarul lui Putin, iar el era în poză”, a spus fostul președinte, schițând un zâmbet.

Bush a spus că nu-și amintește să-l fi întâlnit personal pe bărbat. “Tot ce știu este că am supraviețuit”, a adăugat el.

La momentul summitului, Prigojin deținea o companie de catering care oferea servicii guvernului rus, lucru care i-a adus porecla de “bucătarul lui Putin”.

Fotografia din 2006 îl arată pe Prigojin care pare să-i prezinte sau să-i servească lui Bush o băutură în timpul unei mese cu președintele rus Vladimir Putin.

De atunci, Prigojin și-a extins interesele de afaceri și a fondat Grupul Wagner, o companie militară privată care a luptat în conflicte din întreaga lume în numele Kremlinului, inclusiv în Ucraina.

În iunie, Prigojin anunțase că trupele sale vor mărșălui spre Moscova pentru a protesta împotriva nemulțumirilor față de Kremlin. Totuși, acestea s-au oprit după ce a ajuns la o înțelegere cu Putin.

Săptămâni mai târziu, au apărut informații că Prigojin a murit într-un accident de avion, despre care Bush a spus că nu l-a șocat. Când a fost întrebat dacă Putin ar putea supraviețui consecințelor politice ale războiului din Ucraina, Bush a spus că aceasta este o decizie care aparține poporului rus, nu americanilor sau ucrainenilor, și că rușii sunt “oameni inteligenți”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook