Marea Britanie a avertizat că Rusia ar putea folosi mine marine în Marea Neagră pentru a viza transportul maritim civil care se îndreaptă spre și dinspre porturile ucrainene. Potrivit evaluărilor serviciilor de informații britanice, Rusia dorește să descurajeze navele să folosească coridorul maritim sigur stabilit de Ucraina pentru exportul de cereale.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că “lumea urmărește” evoluțiile din Marea Neagră și știe că Rusia va încerca să arunce vina asupra Ucrainei în cazul unui incident.

Aceste evoluții au loc în contextul în care Ucraina a declarat că 12 nave de marfă se pregătesc să folosească coridorul maritim. Un purtător de cuvânt al marinei militare a declarat că în total peste 20 de nave erau pregătite să intre sau să iasă din porturile ucrainene.

Rusia s-a retras dintr-un acord de export de cereale în luna iulie și a declarat navele din apropierea porturilor ucrainene drept ținte militare legitime. De asemenea, a intensificat atacurile asupra porturilor ucrainene cu ajutorul dronelor și rachetelor, deteriorând infrastructura și distrugând stocurile de cereale.

Ca răspuns, Ucraina a stabilit o rută temporară de transport maritim în Marea Neagră pentru navele de transport. Cel puțin șapte nave au livrat peste 127.000 de tone de cereale ucrainene în străinătate prin această rută în ultimele zile. Ucraina a stimulat, de asemenea, exporturile pe Dunăre.

De la prăbușirea acordului, atacurile Ucrainei asupra flotei rusești din Marea Neagră din Crimeea s-au intensificat. Imaginile din satelit arată că Rusia a mutat navele din Crimeea pentru a le proteja, ceea ce indică faptul că atacurile Ucrainei au avut impact.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…