Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american a fost alungat din apele din jurul disputatei insule Paracel după ce a intrat “ilegal” în zona din Marea Chinei de Sud. Într-o declarație de joi, armata chineză a acuzat distrugătorul de rachete ghidate USS Milius că a pătruns ilegal în apele teritoriale ale Chinei fără aprobarea guvernului, ceea ce subminează pacea și stabilitatea în această cale navigabilă aglomerată.

Cu toate acestea, Flota a 7-a a marinei americane a emis o declarație prin care a negat aceste afirmații, precizând că USS Milius desfășura operațiuni de rutină în Marea Chinei de Sud și nu a fost expulzat din zonă. Marina SUA a reiterat că va continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional o permite.

Insulele Paracel sunt un arhipelag disputat care se întinde pe aproximativ 7 kilometri pătrați în Marea Chinei de Sud. China deține controlul de facto al insulelor, după ce a construit instalații și avanposturi, dar Taiwan și Vietnamul revendică, de asemenea, proprietatea asupra lor.

Aceasta nu este prima dată când au loc astfel de incidente. În luna iulie a anului trecut, armata chineză a afirmat că a “alungat” un distrugător american din zonă, dar Comandamentul Indo-Pacific al SUA a respins afirmația, declarând că nava americană desfășura o operațiune de libertate de navigație (Fonop) în conformitate cu dreptul internațional. Operațiunea Fonop urmărea să conteste restricțiile impuse de diferite părți, inclusiv China, Taiwan și Vietnam, privind “trecerea nevinovată” prin zona disputată și să conteste pretenția Chinei de a avea linii de bază drepte care să delimiteze Insulele Paracel.

În ultimele zile, conturile de pe rețelele de socializare ale Comandamentului Indo-Pacific au confirmat mai multe exerciții ale marinei americane în regiunea Asiei de Est, inclusiv în Marea Chinei de Est, Marea Filipinelor și Marea Chinei de Sud.

Tensiunea dintre Statele Unite și China a crescut în zonă, deoarece SUA și-au consolidat alianțele în Asia-Pacific pentru a contracara revendicările teritoriale și asertivitatea Chinei în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwan, în timp ce Beijingul încearcă să avanseze în revendicările sale teritoriale. SUA a reiterat că susține libertatea de navigație pentru toate națiunile ca principiu și va continua să apere drepturile și libertățile maritime garantate tuturor, atâta timp cât unele țări continuă să pretindă și să afirme limite ale drepturilor care depășesc autoritatea lor în temeiul dreptului internațional.

Sursa: The Guardian

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram