Marina Statelor Unite a respins afirmațiile Chinei potrivit cărora un distrugător american a fost alungat din apele din jurul disputatei insule Paracel după ce a intrat “ilegal” în zona din Marea Chinei de Sud. Într-o declarație de joi, armata chineză a acuzat distrugătorul de rachete ghidate USS Milius că a pătruns ilegal în apele teritoriale ale Chinei fără aprobarea guvernului, ceea ce subminează pacea și stabilitatea în această cale navigabilă aglomerată.

Cu toate acestea, Flota a 7-a a marinei americane a emis o declarație prin care a negat aceste afirmații, precizând că USS Milius desfășura operațiuni de rutină în Marea Chinei de Sud și nu a fost expulzat din zonă. Marina SUA a reiterat că va continua să zboare, să navigheze și să opereze acolo unde dreptul internațional o permite.

Insulele Paracel sunt un arhipelag disputat care se întinde pe aproximativ 7 kilometri pătrați în Marea Chinei de Sud. China deține controlul de facto al insulelor, după ce a construit instalații și avanposturi, dar Taiwan și Vietnamul revendică, de asemenea, proprietatea asupra lor.

Aceasta nu este prima dată când au loc astfel de incidente. În luna iulie a anului trecut, armata chineză a afirmat că a “alungat” un distrugător american din zonă, dar Comandamentul Indo-Pacific al SUA a respins afirmația, declarând că nava americană desfășura o operațiune de libertate de navigație (Fonop) în conformitate cu dreptul internațional. Operațiunea Fonop urmărea să conteste restricțiile impuse de diferite părți, inclusiv China, Taiwan și Vietnam, privind “trecerea nevinovată” prin zona disputată și să conteste pretenția Chinei de a avea linii de bază drepte care să delimiteze Insulele Paracel.

În ultimele zile, conturile de pe rețelele de socializare ale Comandamentului Indo-Pacific au confirmat mai multe exerciții ale marinei americane în regiunea Asiei de Est, inclusiv în Marea Chinei de Est, Marea Filipinelor și Marea Chinei de Sud.

Alte știri:  Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Tensiunea dintre Statele Unite și China a crescut în zonă, deoarece SUA și-au consolidat alianțele în Asia-Pacific pentru a contracara revendicările teritoriale și asertivitatea Chinei în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwan, în timp ce Beijingul încearcă să avanseze în revendicările sale teritoriale. SUA a reiterat că susține libertatea de navigație pentru toate națiunile ca principiu și va continua să apere drepturile și libertățile maritime garantate tuturor, atâta timp cât unele țări continuă să pretindă și să afirme limite ale drepturilor care depășesc autoritatea lor în temeiul dreptului internațional.

Sursa: The Guardian

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Cinci autoturisme s-au ciocnit pe un drum din județul Constanța – 18 persoane implicate

Un grav accident rutier s-a produs astăzi, 18 iunie 2024, în județul…

Xi Jinping acuză SUA că încearcă să îl păcălească să invadeze Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a acuzat Statele Unite că încearcă să-l păcălească…

Avertizare meteorologică: Valul de caniculă se extinde în toată țara

Vremea toridă se va extinde în următoarele zile în întreaga țară, iar…

Șeful IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, reținut de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații

Procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru 24…

Jocurile Olimpice de vară, o amenințare pentru sănătatea sportivilor din cauza căldurii extreme

Sportivii și oamenii de știință atrag atenția asupra riscurilor reprezentate de căldura…

China deschide o anchetă anti-dumping împotriva importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană

China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne…

Putin efectuează o vizită “prietenoasă” în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită istorică în Coreea de…