Dmitri Medvedev a declarat că orice încercare de arestare a președintelui rus Vladimir Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare, acuzându-l pe Putin de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Aceasta a declarat că există motive rezonabile de a crede că Putin poartă răspundere penală individuală.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat presei ruse că CPI, pe care țări precum Rusia, China și Statele Unite nu o recunosc, este o “non-entitate juridică” care nu a făcut niciodată nimic semnificativ.

Totuși, orice încercare de a-l reține pe Putin ar fi o declarație de război, a declarat Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin.

“Să ne imaginăm – evident, această situație care nu se va realiza niciodată – dar totuși să ne imaginăm că s-ar realiza: Actualul șef al statului nuclear a mers pe un teritoriu, să zicem Germania, și a fost arestat”, a spus Medvedev.

“Ce s-ar întâmpla? Ar fi o declarație de război împotriva Federației Ruse”, a spus el într-o înregistrare video postată pe Telegram. “Și în acest caz, toate bunurile noastre – toate rachetele noastre etc. – ar zbura spre Bundestag, spre biroul cancelarului”.

Kremlinul spune că mandatul de arestare al CPI este o decizie scandalos de partizană, dar lipsită de sens în ceea ce privește Rusia. Oficialii ruși neagă crimele de război din Ucraina și spun că Occidentul a ignorat ceea ce spune că sunt crime de război ucrainene.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram