Autoritățile instalate de Rusia în Ucraina au inițiat alegeri regionale în zonele ocupate de Moscova, o mișcare menită să consolideze controlul Rusiei asupra a ceea ce consideră a fi “noile sale teritorii”. În pofida conflictului continuu și a condamnării internaționale, Moscova urmărește să își afirme autoritatea în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, care, împreună cu Crimeea, reprezintă aproape o cincime din Ucraina.

Este important de remarcat faptul că Rusia nu deține controlul complet asupra niciuneia dintre aceste patru regiuni în care au loc alegerile. Cu toate acestea, guvernatorii susținuți de Kremlin, o combinație de politicieni pro-ruși și de personalități locale, candidează pentru un mandat complet cu sprijinul președintelui rus Vladimir Putin. Candidații se confruntă cu o opoziție minimă, iar alegerile sunt așteptate să se încheie la 10 septembrie, coincizând cu scrutinele regionale din Rusia.

În orașul Mariupol din regiunea Donețk, care a căzut în mâinile Rusiei în mai 2022, după un asediu prelungit, Reuters a asistat la instalarea unor cabine de vot temporare în curtea unui complex rezidențial. Un număr mic de locuitori au ieșit pentru a vota, prezentând oficialilor pașapoartele rusești nou-distribuite, în timp ce ofițerii de poliție stăteau deoparte. Cu toate acestea, multe persoane au fugit din teritoriile ocupate de Rusia din cauza pagubelor mari provocate de conflict.

Oficialii ucraineni consideră aceste alegeri ilegale și susțin că ele subliniază imposibilitatea de a purta discuții de pace cu Moscova până când trupele rusești nu se vor retrage de pe teritoriul ucrainean. În luna octombrie a anului trecut, aproximativ trei sferturi dintre țările prezente la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite au condamnat “tentativa de anexare ilegală” a celor patru regiuni de către Rusia.

Vadym Boichenko, primarul exilat al orașului Mariupol, care a fugit din oraș în urma invaziei rusești, și-a exprimat scepticismul cu privire la procesul electoral. Potrivit lui Boichenko, oamenii din oraș l-au informat că nu existau liste de alegători sau liste de candidați. El a descris alegerile ca fiind o “farsă” și a anticipat o repetare a presupuselor nereguli care au avut loc în timpul voturilor pentru anexare de anul trecut.

În regiunea Zaporojie, unde guvernatorul instalat de ruși, Evgheni Balițki, un fost membru pro-rus al parlamentului ucrainean, deține controlul, a început, de asemenea, votarea. Balitsky, care s-a întâlnit cu Putin în august, și-a exprimat încrederea că regiunea va da un vot răsunător pro-Kremlin. Cu toate acestea, doar aproximativ 80% din regiunea Zaporojie se află sub controlul Rusiei, deoarece contraofensiva ucraineană în curs de desfășurare rămâne activă.

Pentru a asigura siguranța alegătorilor, autoritățile instalate de Rusia în regiunile ocupate au prelungit perioada de votare pe mai multe zile. Un sondaj de opinie controlat de Kremlin a publicat date la începutul lunii august, indicând că se aștepta ca candidații Rusiei Unite să obțină cel puțin 80% din voturi în toate cele patru regiuni. Cu toate acestea, un site de știri rusesc independent, iStories, a raportat că doar aproximativ jumătate dintre candidații Rusiei Unite din regiunile Herson și Zaporojie sunt localnici, restul fiind originari din Rusia.

În anul precedent, Moscova a susținut că cele patru teritorii au votat în mod covârșitor în favoarea anexării de către Rusia prin “referendumuri”. Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi occidentali au respins aceste referendumuri ca fiind frauduloase.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…