Potrivit unor oficiali americani care au dorit să-și păstreze anonimatul și care au vorbit pentru The New York Times (NYT), la finalul anului 2022 Casa Albă era atât de îngrijorată de posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac nuclear asupra Ucrainei, încât administrația președintelui Joe Biden a creat mai multe grupuri de lucru pentru a elabora un plan de răspuns.

Oficialii americani citați de NYT au spus că răspunsul Statelor Unite ar fi trebuit să fie “non-nuclear”, deși au menționat că ar fi trebuit să existe “un răspuns dramatic”, inclusiv posibilitatea unui atac convențional asupra unităților care au lansat armele nucleare. Altfel, după părerea oficialilor citați, SUA ar fi riscat să-l încurajeze nu doar pe Vladimir Putin, ci și pe orice alt lider autoritar care deține arme nucleare, indiferent de dimensiunea arsenalului său nuclear.

Potrivit unor simulări descrise de NYT, un răspuns nuclear tactic al Rusiei ar fi putut avea loc în cazul unei reușite a contraofensivei ucrainene, care ar fi amenințat controlul Rusiei asupra Peninsulei Crimeea.

În noiembrie 2022, directorul CIA William Burns i-ar fi transmis șefului Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narișkin, că “vor fi consecințe clare pentru Rusia”. Deși nu este clar cât de detaliat a fost Burns cu privire la natura răspunsului SUA, acesta din urmă ar fi declarat că Narișkin a jurat că a înțeles și că Vladimir Putin nu intenționează să utilizeze arme nucleare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…