O dronă care probabil a fost folosită în luptele din Ucraina s-a prăbușit în Croația, după ce a survolat spațiul aerian al României și cel al Ungariei.

“Avionul militar fără pilot” s-a prăbușit joi în afara capitalei Croației, Zagreb, după ce a rămas fără combustibil, au declarat oficialii croați.

Drona a intrat în Croația cu o viteză de 430 de mile pe oră și o altitudine de 4.300 de metri. Nimeni nu a fost rănit în accident, ceea ce este “uimitor” având în vedere cât de mare era aeronava, a declarat primarul din Zagreb, Tomislav Tomasevic.

Ministerul Apărării Naționale spune că drona a trecut pe deasupra României timp de aproximativ trei minute, afirmând că viteza ridicată și înălțimea de zbor redusă nu au permis utilizarea altor măsuri,

“Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a transmis MApN.

Oficialii croați au declarat că au trimis informațiile la NATO și se așteaptă să aibă loc o anchetă completă. Aceștia nu vor dezvălui din ce țară cred că provine sau cum cred că s-a întâmplat, spunând că inițial pare a fi un accident.

“Nu putem spune în acest moment a cui a fost. Acestea sunt obiecte zburătoare relativ vechi, care au fost folosite în Uniunea Sovietică”, a declarat șeful Statului Major, amiralul Robert Hranj. “Nici măcar nu pot spune că a zburat din Ucraina fără o analiză detaliată”.

Ucraina este singura țară cunoscută care deține în prezent drone Tu-141, potrivit Associated Press.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…