Parlamentul bulgar a votat recent pentru transferul unui număr nespecificat de rachete sol-aer de generație mai veche către Ucraina. Rachetele, din sistemul S-300, au fost considerate inutilizabile de către armata bulgară.

Potrivit lui Hristo Gadzhev, șeful comisiei parlamentare pentru apărare, rachetele erau prea vechi pentru a fi de folos Bulgariei. El a spus că nici măcar producătorul lor original nu ar fi fost în măsură să le repare.

Cu toate acestea, experți și oficiali anonimi ai Ministerului bulgar al Apărării consideră că armata ucraineană are capacitatea de a readuce rachetele în stare de funcționare. Site-ul de știri ucrainean Ukrainska Pravda a relatat că aceștia au declarat că Ucraina ar fi capabilă să facă rachetele funcționale în ciuda stării lor proaste.

Aceasta nu este prima dată când Bulgaria donează echipamente militare vechi forțelor ucrainene. Anterior, Bulgaria a promis Ucrainei peste 100 de vehicule blindate nefolosite, deoarece acestea erau costisitoare pentru Bulgaria pentru a le menține în depozit.

Problema ajutorului acordat Ucrainei a fost controversată în Bulgaria din cauza legăturilor sale istorice cu Rusia. Bulgaria are o minoritate pro-Kremlin proeminentă în parlament, care s-a opus luni de zile unei astfel de asistențe. Cu toate acestea, în noiembrie 2021, Bulgaria a fost de acord să înceapă să trimită ajutor militar Ucrainei după lungi dezbateri.

De asemenea, s-a dezvăluit ulterior că, în primele luni ale invaziei la scară largă a Rusiei, Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil și muniție, deși nu a recunoscut public acest sprijin inițial.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook