Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care se vor face creșteri de venit pentru toți angajații din sistemul sanitar și asistență socială, la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Această măsură va intra în vigoare începând cu luna august 2023.

Conform noilor reglementări, personalul medical care efectuează gărzi va beneficia de o indemnizație lunară brută cuprinsă între 500 și 1000 de lei, în funcție de numărul de gărzi efectuate. Astfel, medicii specialiști și primari care efectuează cel puțin două gărzi în afara normei legale de bază vor primi o indemnizație lunară brută de 1000 de lei, iar cei care efectuează o gardă în afara normei legale de bază vor primi o indemnizație lunară brută de 500 de lei.

De asemenea, asistenții medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiați, asistenții medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali și surori medicale, indiferent de nivelul studiilor, vor primi o indemnizație lunară brută de 500 de lei pentru fiecare gardă efectuată în afara normei legale de bază.

Totodată, se acordă o indemnizație de între 100 și 300 de lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook