Russian opposition leader Alexei Navalny (L) and his brother Oleg take selfie pictures during a rally in memory of politician Boris Nemtsov, who was assassinated in 2015, in Moscow, Russia February 24, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov

Poliția din Moscova a lansat miercuri o serie de raiduri asupra apartamentelor și birourilor familiei și asociaților liderului opoziției ruse Alexei Navalny, arestându-l pe fratele său.

Locațiile percheziționate includeau apartamentul lui Navalny, unde poliția l-a reținut pe fratele său, Oleg, și un apartament închiriat în care locuia soția lui Navalny, Yulia.

Videoclipul de pe postul de televiziune Dozhd a arătat-o pe Yulia Navalny spunând jurnaliștilor de la fereastră că poliția nu i-a permis avocatului ei să intre în apartament.

Raidurile au avut loc cu patru zile înainte de protestele pe care suporterii lui Navalny le-au anuntat pentru duminică.

Manifestatiile care cereau eliberarea lui Navalny, au avut loc în peste 100 de orașe din întreaga Rusie si aproximativ 4.000 de persoane au fost arestate .

Alte locații vizitate de poliție au fost birourile fundației anticorupție ale lui Navalny și studioul care îi produce videoclipurile și transmisiile online. Videoclipurile și transmisiile populare au contribuit la transformarea lui Navalny în cel mai proeminent și mai persistent dușman al președintelui rus Vladimir Putin.

Nu au existat comentarii imediate ale poliției cu privire la percheziții. Apropiatii lui Navalny au declarat pe rețelele de socializare că perchezițiile au fost legate de presupuse încălcări ale reglementărilor epidemiologice de la protestele de săptămâna trecută.

Dar „adevăratul motiv pentru căutările echipelor, rudelor și biroului lui Navalny este frica nebună a lui Putin”, a spus echipa lui Navalny într-un mesaj.

Provocarea lui Navalny față de Putin a crescut după ce a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după otrăvirea cu un agent nervos.

Alte știri:  Avion grav avariat după ce a fost lovit de grindină în timpul zborului

La două zile de la arestarea sa, organizația lui Navalny a lansat un reportaj video extins despre un imens complex de pe litoral, presupus a fi construit pentru Putin. A fost vizionat de zeci de milioane de ori, provocând în continuare nemulțumiri.

Navalny, cel mai proeminent și mai durabil dușman al Kremlinului, a căzut în comă în timp ce se afla la bordul unui zbor intern din Siberia către Moscova pe 20 august. A fost transferat de la un spital din Siberia la un spital din Berlin două zile mai târziu. Laboratoarele din Germania, Franța și Suedia, precum și testele efectuate de Organizația pentru interzicerea armelor chimice, au stabilit că el a fost expus agentului nervos Novichok din epoca sovietică.

Autoritățile ruse au refuzat să deschidă o anchetă penală deplină, invocând lipsa dovezilor că Navalny a fost otrăvit.

În decembrie, Navalny a dat publicitatii o inregistrare telefonica cu un bărbat pe care l-a descris ca fiind un presupus membru al unui grup de ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate sau FSB, care l-ar fi otrăvit în august și apoi a încercat să musamalizeze actiunea. Serviciul de informatii rus, FSB, a respins înregistrarea ca fiind falsă.

Arestarea lui Navalny și acțiunile dure ale poliției la proteste au adus critici ample din partea Occidentului și solicită eliberarea acestuia.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Avertizare meteo: Averse torențiale, vânt puternic și grindină în mai multe regiuni ale țării

În intervalul 13 iunie, ora 17 – 14 iunie, ora 6, meteorologii…

Video: Cântărețul de manele Babasha, huiduit de public la concertul Coldplay

Un moment controversat a avut loc miercuri seară la concertul Coldplay desfășurat…

Datoria externă a României a crescut cu 1,8 miliarde de euro în primele patru luni ale anului 2024

Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), datoria externă totală…