Russian opposition leader Alexei Navalny (L) and his brother Oleg take selfie pictures during a rally in memory of politician Boris Nemtsov, who was assassinated in 2015, in Moscow, Russia February 24, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov

Poliția din Moscova a lansat miercuri o serie de raiduri asupra apartamentelor și birourilor familiei și asociaților liderului opoziției ruse Alexei Navalny, arestându-l pe fratele său.

Locațiile percheziționate includeau apartamentul lui Navalny, unde poliția l-a reținut pe fratele său, Oleg, și un apartament închiriat în care locuia soția lui Navalny, Yulia.

Videoclipul de pe postul de televiziune Dozhd a arătat-o pe Yulia Navalny spunând jurnaliștilor de la fereastră că poliția nu i-a permis avocatului ei să intre în apartament.

Raidurile au avut loc cu patru zile înainte de protestele pe care suporterii lui Navalny le-au anuntat pentru duminică.

Manifestatiile care cereau eliberarea lui Navalny, au avut loc în peste 100 de orașe din întreaga Rusie si aproximativ 4.000 de persoane au fost arestate .

Alte locații vizitate de poliție au fost birourile fundației anticorupție ale lui Navalny și studioul care îi produce videoclipurile și transmisiile online. Videoclipurile și transmisiile populare au contribuit la transformarea lui Navalny în cel mai proeminent și mai persistent dușman al președintelui rus Vladimir Putin.

Nu au existat comentarii imediate ale poliției cu privire la percheziții. Apropiatii lui Navalny au declarat pe rețelele de socializare că perchezițiile au fost legate de presupuse încălcări ale reglementărilor epidemiologice de la protestele de săptămâna trecută.

Dar „adevăratul motiv pentru căutările echipelor, rudelor și biroului lui Navalny este frica nebună a lui Putin”, a spus echipa lui Navalny într-un mesaj.

Provocarea lui Navalny față de Putin a crescut după ce a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după otrăvirea cu un agent nervos.

La două zile de la arestarea sa, organizația lui Navalny a lansat un reportaj video extins despre un imens complex de pe litoral, presupus a fi construit pentru Putin. A fost vizionat de zeci de milioane de ori, provocând în continuare nemulțumiri.

Navalny, cel mai proeminent și mai durabil dușman al Kremlinului, a căzut în comă în timp ce se afla la bordul unui zbor intern din Siberia către Moscova pe 20 august. A fost transferat de la un spital din Siberia la un spital din Berlin două zile mai târziu. Laboratoarele din Germania, Franța și Suedia, precum și testele efectuate de Organizația pentru interzicerea armelor chimice, au stabilit că el a fost expus agentului nervos Novichok din epoca sovietică.

Autoritățile ruse au refuzat să deschidă o anchetă penală deplină, invocând lipsa dovezilor că Navalny a fost otrăvit.

În decembrie, Navalny a dat publicitatii o inregistrare telefonica cu un bărbat pe care l-a descris ca fiind un presupus membru al unui grup de ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate sau FSB, care l-ar fi otrăvit în august și apoi a încercat să musamalizeze actiunea. Serviciul de informatii rus, FSB, a respins înregistrarea ca fiind falsă.

Arestarea lui Navalny și acțiunile dure ale poliției la proteste au adus critici ample din partea Occidentului și solicită eliberarea acestuia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Macron nu exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina 

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că nu exclude trimiterea de trupe…

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, internat la psihiatrie după ce a fost prins de patru ori la volan în ultima lună, deși permisul îi fusese retras

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, se află în prezent internat…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

New York Times: CIA a construit 12 baze secrete de spionaj în Ucraina, purtând un război din umbră împotriva Rusiei din 2014

Publicația New York Times dezvăluie într-un articol nivelul de sprijin acordat de…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Parlamentul Ungariei aprobă cererea Suediei de aderare la NATO

Parlamentul Ungariei a votat luni pentru a ratifica cererea Suediei de a…