Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a orchestrat un val de migranți care încearcă să intre ilegal în Polonia din Belarus, declarând că „atacul” amenință cu destabilizarea Uniunii Europene.

Acuzația a venit în momentul în care mii de migranți disperați au fost prinși pe o vreme rea la granița Belarus-Polonia, unde prezența trupelor din ambele părți a stârnit temeri de o posibilă confruntare.

Criticii occidentali susțin de luni de zile că liderul Belarusului, Alexandru Lukașenko, atrage migranții din Orientul Mijlociu în țara sa și apoi îi trimite peste graniță ca răzbunare pentru sancțiunile UE.

„Acest atac pe care îl conduce Lukașenko își are mintea la Moscova, creierul este președintele Putin”, a declarat Morawiecki parlamentului polonez.

El a spus că migranții sunt folosiți ca „scuturi umane pentru a destabiliza situația din Polonia și UE”.

Germania, care l-a acuzat pe Lukașenko că exploatează „fără scrupule” migranții trimițându-i la granița poloneză, a cerut miercuri noi sancțiuni UE împotriva Belarusului.

„Lukașenko trebuie să realizeze că nu funcționează calculele lui”, a spus ministrul german de externe Heiko Maas. „Uniunea Europeană nu poate fi șantajată”.

Diplomații UE au declarat pentru AFP că Uninunea Europeană lucrează la extinderea sancțiunilor existente. UE a spus că, de asemenea, vorbește cu zeci de țări, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, să împiedice cetățenii lor să plece în Belarus.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Cinci morți în Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale a deschis focul într-o fabrică militară

Un soldat al Gărzii Naționale Ucrainene a împușcat din motive necunoscute gărzile…

Interlop din clanul Duduianu, reținut de polițiști pe Aeroportul Otopeni, după ce a anunțat pe Facebook că vine în țară să se predea

Un membru al clanului Duduianu s-a predat autorităților române la întoarcerea în…

Rusia susține că nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute

Rusia nu a primit un “răspuns pozitiv” din partea Statelor Unite sau…

ÎPS Teodosie rămâne în carantină, a decis joi Judecătoria Constanța

Judecătoria Constanţa a decis, joi, să respingă ca neîntemeiată cererea Arhiepiscopului Tomisului…

Guvernul urmează să aprobe noi sancţiuni pentru șoferii agresivi

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă,…