Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele șase decenii, rata natalității atingând un minim record de 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, potrivit BBC.

Această rată este mai mică decât rata natalității din Statele Unite (11,06), Regatul Unit (10,08) și India (16,42) pentru același an. În plus, rata mortalității în China a fost de 7,37 decese la 1.000 de persoane, cea mai mare rată înregistrată din 1976 încoace.

Populația Chinei a crescut în cel mai lent ritm din ultimele decenii și se preconizează că va continua să scadă în următorii ani. Acest lucru se datorează, în parte, controversatei politici a țării privind un singur copil, care a fost implementată în 1979 și abia recent eliminată în 2016.

Stimulente precum scutiri de taxe și o mai bună asistență medicală maternală au fost oferite pentru a încerca să încurajeze nașterea de copii, dar acestea nu au fost însoțite de eforturi pentru a ușura povara îngrijirii copiilor, cum ar fi mai mult ajutor pentru mamele care lucrează sau acces la educație.

În octombrie 2022, președintele chinez Xi Jinping a declarat că stimularea natalității este o prioritate și că guvernul va urmări o strategie națională proactivă ca răspuns la îmbătrânirea populației țării.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook