Președintele iranian Ebrahim Raisi s-a retras miercuri dintr-un interviu planificat de mult timp cu Christiane Amanpour, prezentatoarea internațională principală a CNN, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, după ce aceasta a refuzat o cerere de ultim moment de a purta eșarfa pe cap.

La aproximativ 40 de minute după ce interviul ar fi trebuit să înceapă și în condițiile în care Raisi întârzia, un consilier i-a spus lui Amanpour că președintele i-a sugerat să poarte o eșarfă pe cap. Amanpour a spus că aceasta “a refuzat politicos”.

Amanpour, care a crescut în capitala iraniană Teheran și vorbește fluent farsi, a declarat că poartă eșarfa pe cap în timpul reportajelor în Iran pentru a respecta legile și obiceiurile locale, “altfel nu ai putea funcționa ca jurnalist”. Însă ea a precizat că nu și-ar acoperi capul pentru a realiza un interviu cu un oficial iranian în afara unei țări în care acest lucru nu este obligatoriu.

“Aici, la New York, sau oriunde altundeva în afara Iranului, nu mi s-a cerut niciodată de către niciun președinte iranian – și i-am intervievat pe fiecare dintre ei din 1995 încoace – nici în interiorul, nici în afara Iranului, nu mi s-a cerut niciodată să port eșarfă pe cap”, a declarat ea în cadrul emisiunii “New Day” de la CNN, joi.

Legea iraniană impune tuturor femeilor să poarte un acoperământ pe cap și haine largi în public. Regula a fost aplicată în Iran de la Revoluția Islamică din 1979 și este obligatorie pentru orice femeie din țară, inclusiv pentru turiști, personalități politice în vizită și jurnaliști.

Iranul se confruntă cu proteste masive după ce o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani a fost declarată moartă vineri. Mahsa Amini a intrat în comă la scurt timp după ce a fost reținută de poliția pentru moralitate pentru că nu ar fi respectat regulile stricte ale regimului privind hijabul, la 13 septembrie, la Teheran.

Activiștii și protestatarii spun că Amini a fost bătută de ofițerii de poliție în timpul detenției, provocându-i răni grave care au dus la moartea ei. Poliția neagă aceste acuzații.

Femeile din mai multe orașe iraniene și-au scos și ars hijaburile (eșarfe) pentru a protesta împotriva legii obligatorii a hijabului din țara lor

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

SUA anunță un ajutor militar de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina. Rusia avertizează că riscă să escaladeze războiul

Statele Unite trimit Ucrainei 625 de milioane de dolari în armament suplimentar,…

Angelina Jolie îl acuză pe Brad Pitt că a agresat-o în toaleta avionului – apoi și-a bătut copiii

Un proces intentat marți de actrița Angelina Jolie împotriva fostului ei soț…

Un soldat rus poreclit “Canibalul” se plânge că are nevoie de mai mulți oameni pe front

Un soldat rus poreclit “Canibalul” s-a plâns că nu are suficienți camarazi…

Statuie a lui Hercule, veche de aproximativ 2.000 de ani, descoperită în nordul Greciei

O statuie romană a eroului mitologic grec Hercule a fost dezgropată în…

Armata Română a fost păcălită cu kerosen de proastă calitate. Mai multe avioane MIG-21 au fost avariate

Mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer s-au stricat după ce Armata…

Doi foşti şefi din Poliția Română, reținuți de DNA pentru mită și trafic de influentă

Procurorii DNA au anunțat reținerea unui comisar șef de poliție, fost șef…

“Zeci” de orașe au fost recucerite în estul și sudul Ucrainei, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat marți că zeci de regiuni din…

Premiul Nobel pentru Chimie a fost câștigat de trei oameni de știință pentru dezvoltarea unei metode de “asamblare a moleculelor”

Premiul Nobel pentru chimie din acest an a fost acordat, în părți…

Un oraș finlandez a îndepărtat ultima statuie a lui Lenin expusă public

Un oraș din sud-estul Finlandei a îndepărtat marți ultima statuie a liderului…