În timpul unei conferințe de presă de aproape două ore la Casa Albă, Joe Biden a declarat că Rusia va face în cele din urmă o mișcare asupra Ucrainei, afirmând că țara ar plăti scump dacă invadează la scară largă, dar a sugerat că ar putea exista un cost mai mic pentru o “incursiune minoră”.

Președintele Ucrainei a respins joi sugestia președintelui Joe Biden potrivit căreia o “incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina ar putea să nu merite un răspuns internațional puternic.

“Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore și națiuni mici”, a scris președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy într-un tweet joi dimineață. “La fel cum nu există victime minore și durere mică din cauza pierderii celor dragi. Spun acest lucru în calitate de președinte al unei mari puteri”.

Rusia este deja aici, spune ministrul ucrainean al afacerilor externe

“Nu există nicio diferență între o incursiune minoră și o incursiune în toată regula în Ucraina”, a subliniat Dmytro Kuleba, șeful Ministerului ucrainean de Externe, răspunzând la cuvintele lui Joe Biden.

“Există agresiune sau nu există”, a subliniat el, precizând că agresiunea Rusiei față de țara sa continuă din 2014.

“Rusia este deja în Ucraina, Rusia ucide deja soldați ucraineni”, a spus el, citat de agenția Interfax-Ucraina.

Cuvinte controversate

Comentariile lui Joe Biden au injectat și mai multă incertitudine în ceea ce privește modul în care Occidentul ar răspunde în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar ordona un atac asupra Ucrainei, ceea ce a determinat Casa Albă să încerce ulterior să clarifice ce a vrut să spună șeful statului american.

“Acest lucru îi dă undă verde lui Putin să intre în Ucraina după bunul său plac”, a declarat un oficial ucrainean unui reporter al postului american CNN, adăugând că “Kievul este șocat” în urma cuvintelor președintelui american.

Oficialii ruși au negat că ar plănui un atac, dar Kremlinul a masat trupe în apropierea granițelor Ucrainei, o acumulare despre care Occidentul spune că ar putea fi o pregătire pentru un război menit să împiedice Ucraina să adere la alianța de securitate NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia spune că va debloca accesul la porturile ucrainene din Marea Neagră doar dacă se elimină sancțiunile împotriva ei

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare…

Comandanții de rang înalt au refuzat să părăsească uzina Azovstal din Mariupol

Niciun comandant nu a părăsit până acum combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol,…

Blocada porturilor ucrainene și criza alimentară mondială în creștere determină Casa Albă să trimită rachete anti-navă în Ucraina

Casa Albă lucrează pentru a pune rachete avansate anti-navă în mâinile militarilor…

Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare un ajutor militar și…