Președintele rus Vladimir Putin nu va face pace în Ucraina înainte de a cunoaște rezultatele alegerilor americane din noiembrie 2024, a declarat marți un înalt oficial al Departamentului de Stat american, pe fondul îngrijorărilor că o eventuală victorie a fostului președinte Donald Trump ar putea bulversa sprijinul occidental pentru Kiev.

Oficialul a declarat pentru Reuters că în cadrul NATO s-a ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin va dori să vadă rezultatele viitoarelor alegeri americane înainte de a purta negocieri de pace semnificative.

Fostul președinte american Donald Trump, care face campanie pentru nominalizarea republicană din 2024, a fost un critic vocal al nivelului de ajutor acordat Ucrainei de către administrația Biden. Acest lucru a ridicat întrebări cu privire la faptul că un potențial al doilea mandat Trump ar putea avea un impact asupra sprijinului occidental pentru Ucraina.

Având în vedere acești factori politici, aliații NATO și-au reiterat angajamentul de a continua sprijinul militar și financiar pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești. Oficialul a remarcat că această demonstrație de unitate și hotărâre a alianței a fost deosebit de importantă, având în vedere intervalul de timp extins pentru rezolvarea conflictului pe cale diplomatică.

Sondajele arată în prezent o cursă strânsă între Trump și președintele Joe Biden pentru următoarele alegeri. Având în vedere că și controlul Congresului este în joc, finanțarea continuă a Ucrainei din partea SUA rămâne incertă. Deocamdată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu poate decât să aștepte și să spere că dinamica electorală americană nu va submina efortul de război al țării sale în următoarele luni critice.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…