Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi că a făcut o “greșeală” în modul în care guvernul rus a dus la îndeplinire eforturile de mobilizare, în urma cărora bărbați în vârstă au fost înrolați în armată, potrivit Ibtimes.com

Putin a declarat că a fost o greșeală să fie înrolați părinții a trei sau mai mulți copii, bărbații cu afecțiuni medicale cronice sau bărbații în vârstă. De atunci, el a cerut oficialilor să corecteze “greșelile”.

“Dacă se face o greșeală, repet, aceasta trebuie corectată. Cei care au fost chemați fără un motiv adecvat trebuie să fie întorși acasă”, a declarat Putin într-o videoconferință cu principalii săi oficiali din domeniul securității, citat de New York Times. “Toate greșelile trebuie să fie corectate și trebuie să se prevină să se întâmple în viitor”.

Remarcile lui Putin vin în contextul în care mulți ruși au protestat împotriva ordinului său de mobilizare parțială. În Republica Tuva, de exemplu, poliția rusă a reținut 20 de femei care au participat joi la un miting de protest exclusiv feminin împotriva eforturilor de mobilizare. Participantele la miting au scandat sloganuri precum “nu genocidului” și “nu mobilizării” în timpul protestului, potrivit Siberia.Realii.

Oamenii din republica Daghestan, din sudul Rusiei, au protestat, de asemenea, împotriva decretului de mobilizare al lui Putin, Peste 100 de persoane din regiune au fost deja arestate pentru că au participat la proteste.

În afară de proteste, rapoartele privind violențele s-au înmulțit de asemenea de la anunțul de mobilizare al lui Putin. Marți, poliția l-a reținut pe Ruslan Zinin, în vârstă de 25 de ani, rezident în Ust-Ilimsk, după ce a intrat într-un birou de înrolare și a împușcat de aproape un ofițer militar rus. Atacatorul ar fi fost supărat că prietenul său a primit documentele de recrutare, deși nu avea nicio experiență anterioară în serviciul militar.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *