foto: Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu va restabili acordul de cereale care permite exporturile agricole ucrainene vitale prin Marea Neagră decât dacă sancțiunile occidentale împotriva Rusiei vor fi atenuate. Acordul, negociat în iulie de Turcia și de Națiunile Unite, a avut ca scop să ușureze aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, afectată de invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, la o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Soci, Putin a insistat că țările occidentale trebuie mai întâi să se conformeze cererilor Rusiei de a elimina restricțiile asupra propriilor sale exporturi de alimente și îngrășăminte. El a afirmat că obstacolele în materie de transport maritim și asigurări impuse de sancțiuni împiedică comerțul agricol rusesc. Ucraina și aliații resping acest lucru ca fiind un pretext pentru a promova interesele Moscovei.

Potrivit experților, eșecul de a revigora acordul va avea “efecte drastice” asupra națiunilor care depind în mare măsură de grâul și cerealele din Marea Neagră, precum Somalia și Egipt. Este posibil ca Putin să vrea să folosească influența Rusiei asupra exporturilor Ucrainei pentru a face presiuni în vederea reducerii sancțiunilor în ceea ce a fost numit un “război al narațiunilor”. El nu vrea să apară ca fiind singurul vinovat pentru înrăutățirea insecurității alimentare globale.

Deși Erdogan și-a exprimat speranța unei soluții rapide, poziția lui Putin spulberă speranțele că discuțiile ar putea relua acordul prin care anterior peste jumătate din exporturile Ucrainei erau destinate țărilor în curs de dezvoltare. Creșterea prețurilor la alimente în urma retragerii Rusiei din iulie s-a atenuat oarecum. În timp ce negocierile continuă sub o presiune internațională din ce în ce mai mare, milioane de oameni din întreaga lume sunt în continuare în pericol din cauza tensiunilor politice din cadrul acestui acord critic privind comerțul Ucrainei cu produse din Marea Neagră.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…