Fostul premier Petre Roman s-a prezentat astăzi dimineață la sediul Parchetului General, unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile ce i se aduc în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Petre Roman este acuzat de infracțiuni contra umanității în acest caz care vizează violențele comise de mineri împotriva manifestanților din Piața Universității în iunie 1990. Alături de Petre Roman, la Parchet au ajuns și Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, precum și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu sunt anchetați pentru rolul pe care l-ar fi avut în evenimentele din iunie 1990, în calitate de inalți demnitari ai statului la acea vreme. De asemenea, Virgil Măgureanu este cercetat pentru modul în care Serviciul Român de Informații a acționat în perioada respectivă.

În acest dosar, procurorii îl mai acuză de infracțiuni contra umanității și pe fostul președinte Ion Iliescu. Acesta urmează să fie audiat vineri la domiciliu, având 94 de ani și dificultăți de deplasare.

Alături de aceștia, mai sunt cercetați și generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, liderul minerilor din 1990, Miron Cozma, precum și alte persoane cu funcții importante la acea vreme.

Ancheta în acest caz a fost deschisă în 2017, însă a trebuit refăcută de la zero după ce probele strânse initial au fost anulate în instanță.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: FBI l-a identificat pe atacator, un tânăr de 20 de ani

Autorităţile americane au făcut un pas important în investigaţia privind tentativa de…