Președintele rus Vladimir Putin ar folosi arme nucleare doar dacă ar simți că existența țării sale este amenințată, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la CNN.

Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă faptul că Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră o “amenințare existențială”. Când a fost întrebat în ce condiții ar folosi Putin capacitatea nucleară a Rusiei, Peskov a răspuns: “dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci poate fi”.

“Ei bine, avem un concept de securitate internă, iar acesta este public”, a spus Peskov. “Puteți citi toate motivele pentru care armele nucleare trebuie folosite. Așa că, dacă este o amenințare existențială, o amenințare pentru țara noastră, atunci poate fi folosită în conformitate cu conceptul nostru”.

Purtătorul de cuvânt a menționat că “operațiunea militară specială se desfășoară strict în conformitate cu planurile și scopurile care au fost stabilite anterior”. Întrebat ce crede Putin că a realizat până acum în Ucraina, acesta a spus că “nu a realizat nimic, încă”.

Declarația lui Peskov vine la aproape patru săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Câteva zile mai târziu, Putin a ordonat ca forțele nucleare rusești să fie în stare de alertă maximă, citând drept cauză “sancțiunile agresive [și] ilegitime” ale Occidentului împotriva Rusiei.

A doua zi, forțele rusești de rachete nucleare și flotele din nord și din Pacific au fost plasate în serviciu de luptă sporit.

De asemenea, declarația lui Peskov a fost făcută la scurt timp după ce Rusia a afirmat că a folosit pentru prima dată rachete hipersonice în luptă împotriva forțelor ucrainene. Deși nu a putut fi confirmat în mod independent, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că au fost folosite rachete hipersonice Kinzhal, o mișcare care ar putea semnala o escaladare a conflictului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

17 morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra unor clădiri din Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești…

Ciucă: Preţurile la carburanţi au scăzut, este o realitate care se vede în dimineaţa aceasta în benzinării

Benzina și motorina s-au ieftinit cu 50 de bani pe litru în…

Putin declară că Rusia este deschisă la discuții privind neproliferarea armelor nucleare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este pregătită pentru discuții…

Cetățenii din Belarus au început să primească înștiințări de recrutare

Cetățenii belaruși au început să primească înștiințări de recrutare, a anunțat postul…