Un tribunal din capitala Rusiei a acceptat dorința procurorilor guvernamentali, desemnând oficial mișcarea anticorupție și politică condusă de Alexei Navalny ca entitate extremistă. A fost probabil lovitura fatală pentru ceea ce a devenit cea mai rezistentă forță de opoziție din Rusia în ultimul deceniu.

Curtea a pronunțat decizia miercuri după o ședință de 12 ore cu ușa închisă, punând Fundația Anticorupție (FBK) a lui Navalny în aceeași categorie cu grupările teroriste .

„Când corupția este fundamentul statului, cei care luptă împotriva ei devin extremiști”, potritiv unui mesaj postat pe canalul lui Navalny de pe aplicația Telegram ca răspuns la decizie. “Cui îi pasă cum suntem numiți? Nu suntem un nume, nu o bucată de hârtie sau un birou. Suntem un grup de oameni care îi unește pe cei care sunt împotriva corupției și susțin instanțele echitabile și egalitatea tuturor în fața legii Suntem milioane de oameni. Tu ești ca noi. Atâta timp cât ești, nu plecăm nicăieri. “

Joi, FBK a publicat rezultatele investigației sale despre otrăvirea lui Navalny de anul trecut cu agentul neurotoxic Novichok . Navalny însuși, împreună cu SUA și alte națiuni, l-au învinuit personal pe președintele Vladimir Putin. Kremlinul a negat în mod constant orice implicare și insistă că nu există dovezi că ar fi fost otrăvit.

Anchetatorii FBK au putut obține dosarele medicale ale lui Navalny de la spitalul unde a fost tratat prima dată, timp de câteva zile, în orașul Omsk, înainte de a fi transportat cu avionul în Germania. Raportul sugerează că testele efectuate de medicii ruși au indicat, de asemenea, o intoxicație chimică, dar că înscrisurile oficiale au fost ulterior modificate.

Mulți dintre aliații apropiați ai lui Navalny, inclusiv șeful FBK, Ivan Jdanov, au fugit deja din țară pentru a evita urmărirea penală. Dacă vreunul dintre birouri continuă să lucreze în mod deschis, personalul se confruntă cu până la șase ani de închisoare.

Susținătorii Navalny riscă, de asemenea, repercusiuni grave, deoarece donarea către o organizație extremistă sau chiar repostarea conținutului din online, toate pot aduce pedepse cu închisoarea.

SUA au criticat decizia instanței, Departamentul de Stat afirmând într-o declarație că „Rusia a criminalizat efectiv una dintre puținele mișcări politice independente din țară”.

Urmărește StiriNews.ro pe Facebook și Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. Jandarm filmat în timp ce cade de pe cal, la cermoniile de 1 Decembrie

Un jandarm a fost filmat într-un moment stânjenitor, ieri, în timpul ceremoniilor…

Directorul Pfizer spune că oamenii vor trebui să se vaccineze anual împotriva Covid-19

Oamenii vor trebui cel mai probabil să se vaccineze anual împotriva Covid-19…

Constanța: Incendiu puternic la mai multe barăci, pe strada Justiției

Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la mai multe barăci, pe strada…

1 Decembrie – Ziua Națională a României

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care…