Autoritatea maritimă suedeză a declarat că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri pe conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere.

Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat marți că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune “fără precedent” într-o singură zi.

De asemenea, a declarat că este imposibil de estimat când va fi restabilită capacitatea de lucru a sistemului de rețele de gaze.

Ambele gazoducte au fost puncte fierbinți în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre Europa și Moscova, care a afectat marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgeri, pe fondul disputei legate de războiul din Ucraina, dar ambele conțineau încă gaze sub presiune.

“Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a precizat purtătorul de cuvânt. Nu a fost imediat clar ce a cauzat scurgerile.

“Menținem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de sit”, a declarat un al doilea purtător de cuvânt al SMA.

Luni, autoritățile daneze au cerut navelor să se îndepărteze de o rază de cinci mile marine la sud-est de Bornholm, după ce o scurgere de gaz de la defunctul gazoduct Nord Stream 2 s-a scurs în Marea Baltică.

Mai târziu în aceeași zi, operatorul gazoductului Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă de la jumătatea lunii iunie înainte de a se închide complet în august, a dezvăluit, de asemenea, o scădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1.

Ministerul danez al Energiei a precizat într-o declarație că “nu există riscuri de securitate legate de scurgere în afara zonei de interdicție”. Nu se așteaptă ca incidentul să aibă consecințe asupra securității aprovizionării cu gaz danez”.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Blinken: SUA nu au “permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Rusiei

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite nu…

Rusia încearcă să “înghețe” războiul pentru a lansa o ofensivă mai mare în primăvară, afirmă șeful NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să…

Germania a arestat 25 de persoane acuzate că au pus la cale o lovitură de stat

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul unor raiduri…

Zelenski a fost desemnat “Persoana anului” de către revista Time

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost desemnat de revista Time drept persoana…

Ciucă: Mâine vom cere vot în consiliul JAI pentru aderarea la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere vot în consiliul…

China anunță o relaxare la nivel național a restricțiilor Covid

După ce restricțiile au fost relaxate în mai multe orașe din China…