Un oficial politic de rang înalt al Hamas a declarat pentru The Associated Press că gruparea militantă islamică este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul și că va depune armele și se va transforma într-un partid politic dacă va fi creat un stat palestinian independent de-a lungul granițelor de dinainte de 1967.

Declarațiile au fost făcute de Khalil al-Hayya, care reprezintă Hamas în negocierile pentru încetarea focului și schimbul de prizonieri cu Israelul. El a spus că Hamas este dispus să intre în Organizația pentru Eliberarea Palestinei și să formeze împreună un guvern unit pentru Fâșia Gaza și Cisiordania.

Al-Hayya a menționat că Hamas va accepta “un stat palestinian complet suveran în Cisiordania și Gaza de-a lungul frontierelor din 1967” și reîntoarcerea refugiaților palestinieni, conform rezoluțiilor internaționale. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, a explicat el, aripa sa militară ar înceta să existe, iar Hamas s-ar transforma într-un partid politic.

Oficialul Hamas a vorbit într-un ton uneori defiant și alteori conciliator, sugerând că gruparea sa este dispusă la compromis pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian. Totuși, programul politic oficial al Hamas încă vizează “eliberarea întregii Palestine, de la Râul Iordan până la Marea Mediterană”.

Nu este clar dacă propunerile liderului Hamas reprezintă o renunțare definitivă la obiectivul declarat al organizației de a distruge statul Israel sau doar o etapă intermediară. Declarațiile sale nu au primit încă un răspuns din partea autorităților israeliene sau ale Autorității Palestiniene.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…