Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a propus un pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro, care ar întări rolul Alianței Nord-Atlantice în sprijinirea țării aflate în război cu Rusia. Propunerea a fost făcută înaintea unei noi reuniuni a miniștrilor de externe din țările NATO, care va avea loc astăzi și mâine la Bruxelles.

Pachetul propus de Stoltenberg ar acorda NATO o implicare mai directă în coordonarea asistenței militare către Ucraina, preluând o parte din sarcinile gestionate în prezent de către grupul Ramstein, condus de Statele Unite. Planul ar stabili un cadru pe termen lung, de cinci ani, pentru sprijinul acordat apărării Ucrainei.

Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor privind sustenabilitatea pe termen lung a ajutorului militar acordat de SUA. Președintele Joe Biden întâmpină dificultăți în obținerea aprobării Congresului pentru noi pachete importante de asistență, iar unii diplomați se tem că o victorie a lui Donald Trump la alegerile din toamnă ar putea duce la întreruperea sprijinului american pentru Ucraina.

Propunerea Secretarului General Stoltenberg ar urmări astfel să transfere coordonarea eforturilor de asistență militară către NATO și să le fundamenteze pe o bază multianuală, independentă de deciziile politice de la Washington. Cu toate acestea, propunerea se află încă într-un stadiu timpuriu de dezbatere și va necesita consensul tuturor celor 30 de state membre NATO pentru aprobare.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…