Statele Unite și Japonia au anunțat inițiativa de a propune o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care să solicite tuturor națiunilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare în spațiul cosmic.

Reprezentanta SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat într-o ședință a Consiliului de Securitate că orice plasare de arme nucleare în orbită în jurul Pământului ar fi fără precedent, periculoasă și inacceptabilă. Anunțul vine ca reacție la confirmarea de către Casa Albă că Rusia a dezvoltat o capacitate anti-satelit ce nu este operațională încă, dar prezintă îngrijorări.

Ministrul de externe japonez Yoko Kamikawa, care a prezidat ședința Consiliului, a subliniat că chiar și în timpul confruntării Războiului Rece, rivalii globali au convenit că spațiul cosmic trebuie menținut pașnic și că interdicția plasării oricărui tip de armă de distrugere în masă pe orbită trebuie respectată.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că tensiunile geopolitice și neîncrederea au crescut riscul unui război nuclear la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. El a adăugat că filmul Oppenheimer i-a arătat omenirii în mod viu această perspectivă catastrofală.

Reprezentantul Rusiei la ONU a denunțat inițiativa americano-japoneză drept o nouă acțiune de propagandă, menționând că textul nu a fost discutat la organisme specializate precum Conferința pentru Dezarmare sau Comitetul pentru Spațiu al ONU.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…

Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Președintele american Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19 miercuri, în…

Fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul “Diamantelor”

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat miercuri o sentință în…