Un nou studiu dezvăluie efecte secundare îngrijorătoare asociate cu postul intermitent: Potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, această dietă crește cu 91% riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Tehnica postului intermitent implică cicluri alternante de post și de alimentație, mâncarea cu restricții de timp fiind o abordare frecvent practicată. Acest model de alimentație include metode precum tehnica 16/8 (post timp de 16 ore și alimentație într-o fereastră de opt ore) sau metoda 14/10 (un post de 14 ore urmat de o perioadă de alimentație de 10 ore). În plus, există și alte tehnici, cum ar fi postul în zile alternative, postul de două ori pe săptămână și postul de 24 de ore o dată pe săptămână.

“Restrângerea timpului zilnic de masă la o perioadă scurtă, cum ar fi 8 ore pe zi, a câștigat popularitate în ultimii ani ca modalitate de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea inimii. Cu toate acestea, efectele pe termen lung asupra sănătății ale restrângerii timpului de alimentație, inclusiv riscul de deces din orice cauză sau de boli cardiovasculare, sunt necunoscute”, a declarat autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong din Shanghai, China.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au investigat potențialul impact pe termen lung asupra sănătății în urma unui plan de alimentație cu restricție de timp de 8 ore, evaluând peste 20.000 de adulți cu o vârstă medie de 49 de ani.

Potrivit rezultatelor cercetării preliminare prezentate la Sesiunea științifică 2024 a Asociației Americane a Inimii, Epidemiologie și Prevenire – Stil de viață și Cardiometabolic, persoanele care au urmat un program de alimentație cu restricție de timp de 8 ore au avut un risc cu 91% mai mare de deces cardiovascular.

Alte știri:  Premierul britanic dă de înțeles că Ucraina poate utiliza rachetele Storm Shadow pentru a lovi pe teritoriul Rusiei

Cercetătorii au observat un risc crescut de deces cardiovascular și la persoanele care trăiesc cu boli de inimă sau cancer. În cazul persoanelor deja diagnosticate cu boli cardiovasculare, faptul de a avea o durată a alimentației de cel puțin 8 ore, dar mai puțin de 10 ore pe zi, a fost legat de un risc cu 66% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, studiul a arătat că limitarea consumului de alimente la mai puțin de 8 ore pe zi nu a fost asociată cu o longevitate îmbunătățită în comparație cu programul standard de a mânca pe parcursul a 12-16 ore pe zi.

În același timp, o durată a alimentației mai mare de 16 ore pe zi a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate prin cancer în rândul persoanelor cu cancer.

“Am fost surprinși să constatăm că persoanele care au urmat un program de alimentație de 8 ore, cu restricții de timp, au fost mai predispuse să moară din cauza bolilor cardiovasculare. Chiar dacă acest tip de dietă a fost popular datorită potențialelor sale beneficii pe termen scurt, cercetarea noastră arată în mod clar că, în comparație cu un interval de timp tipic de masă de 12-16 ore pe zi, o durată mai scurtă a alimentației nu a fost asociată cu o viață mai lungă”, a declarat Zhong.

“Este esențial ca pacienții, în special cei cu afecțiuni cardiace existente sau cancer, să fie conștienți de asocierea dintre o fereastră de 8 ore de alimentație și riscul crescut de deces cardiovascular. Constatările studiului nostru încurajează o abordare mai precaută și personalizată a recomandărilor alimentare, asigurându-se că acestea sunt aliniate cu starea de sănătate a individului și cu cele mai recente dovezi științifice”, a adăugat Zhong.

Alte știri:  Victorie la limită în alegerile locale din Costinești

Studiul nu indică faptul că alimentația cu restricții de timp a cauzat moartea cardiovasculară, dar identifică o asociere între o fereastră de 8 ore de alimentație și moartea cardiovasculară.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Ploi torențiale, vijelii și grindină: Meteorologii anunță vreme extremă în aproape jumătate de țară

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică în zona…

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…