Potrivit unui studiu publicat în revista Science, cartelurile mexicane au peste 175.000 de persoane angajate în afacerile cu droguri, ceea ce le face să fie al cincilea cel mai mare angajator din țară. Numărul de recrutări a crescut drastic pe măsură ce cartelurile lucrează pentru a înlocui membrii care au fost uciși sau încarcerați.

Cercetătorii au folosit un model matematic care analizează datele privind omuciderile, persoanele dispărute și încarcerările pentru a urmări tendințele de recrutare ale cartelurilor de-a lungul timpului. Aceștia speră că înțelegerea modelelor de recrutare poate ajuta guvernul să dezvolte strategii mai bune pentru dezmembrarea cartelurilor.

Aproape 37% dintre membrii cartelurilor au fost uciși sau încarcerați în ultimul deceniu în diferite țări. Această pierdere de forță de muncă a dus la creșterea recrutării, în special în Mexic. Un raport al DEA susținea că cele mai mari două carteluri – Sinaloa și Jalisco New Generation – au împreună peste 44.800 de angajați.

Cu toate acestea, noul studiu arată că problema este și mai gravă. Modelul a luat în considerare doar membrii implicați direct în activități violente, nu și rolurile de sprijin, cum ar fi spălarea de bani. Determinarea adevăraților membri este dificilă, deoarece depinde de definiții și ar putea include politicieni plătiți sau colaboratori de o singură dată.

Studiul a analizat abordările diferite ale Mexicului și Salvadorului în ceea ce privește combaterea cartelurilor. Studiul susține că oferirea mai multor oportunități și stimulente pentru tineri poate descuraja aderarea la carteluri, la fel ca în cazul politicii mexicane “îmbrățișări, nu gloanțe”. Cu toate acestea, această abordare nu a reușit să reducă problema în Mexic. În schimb, președintele El Salvadorului a redus drastic violența prin încarcerarea în masă, deși această tactică a fost criticată pentru încălcarea drepturilor omului.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook