Marina rusă blochează în regiunea Mării Negre peste 90 de nave civile care transportă alimente pentru piața mondială, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, în cadrul ședinței de informare a Consiliului de Securitate al ONU din 29 martie.

“Treizeci la sută din exporturile mondiale de grâu provin de obicei din regiunea Mării Negre, la fel ca și 20% din porumbul mondial și 75% din uleiul de floarea-soarelui. Dar Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau bunuri din porturile Mării Negre către restul lumii, inclusiv una închiriată de o companie agro-alimentară”, a declarat Sherman.

“Consecințele războiului lui Putin se resimt mult dincolo de Ucraina și afectează în mod direct securitatea alimentară globală”, a subliniat oficialul.

“Marina rusă blochează accesul la porturile ucrainene, tăind practic exporturile de cereale. Se pare că împiedică aproximativ 94 de nave care transportă alimente pentru piața mondială să ajungă în Marea Mediterană”, a mai delcarat Sherman.

După cum s-a menționat, mulți transportatori ezită acum să trimită nave în Marea Neagră, chiar și în porturile rusești, având în vedere pericolul reprezentat de forțele rusești.

Potrivit datelor Human Rights Watch, invazia Rusiei în Ucraina a exacerbat criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În special, Libanul primește 80% din grâu din Ucraina; Egiptul cumpără grâu, precum și cantități mari de ulei de floarea-soarelui; Libia importă peste 40% din grâu din Ucraina; Yemen – cel puțin 27%. În plus, autoritățile din nord-vestul Siriei aprovizionează regiunea cu grâu și făină procurate prin Turcia, dar Turcia importă 90% din grâul său din Ucraina.

Sursa: Ukrinform

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

FBI a ridicat documente “strict secrete” de la reședința lui Donald Trump

Update: Donald Trump face obiectul unei anchete penale pentru potențiale încălcări ale…