Guvernul taliban din Afganistan a emis vineri un decret privind drepturile femeilor, care spune că femeile nu trebuie considerate „proprietate” și trebuie să își dea consimțământul la căsătorie, potrivit Reuters.

Talibanii au fost sub presiunea comunității internaționale, care a înghețat în cea mai mare parte fonduri pentru Afganistan, să se angajeze să susțină drepturile femeilor de când gruparea islamistă a preluat țara pe 15 august.

„O femeie nu este o proprietate, ci o ființă umană nobilă și liberă; nimeni nu o poate da nimănui în schimbul păcii… sau pentru a pune capăt animozității”, se arată în decretul talibanilor, publicat de purtătorul de cuvânt Zabihillah Muhajid.

Acesta a stabilit regulile care guvernează căsătoria și proprietatea femeilor, afirmând că femeile nu ar trebui să fie forțate să se căsătorească și văduvele ar trebui să aibă parte din proprietatea defunctului lor soț.

Instanțele ar trebui să țină cont de reguli atunci când iau decizii, iar ministerele pentru afaceri religioase și informații ar trebui să promoveze aceste drepturi, se arată în decret.

Cu toate acestea, nu s-a menționat că femeile au posibilitatea de a lucra sau de a avea acces la facilități în afara casei sau la educație, care au fost preocupări majore din partea comunității internaționale.

În timpul guvernării anterioare din 1996 până în 2001, talibanii le-au interzis femeilor să iasă din casă fără o rudă de sex masculin și fără acoperire completă a feței și a capului, iar fetelor să primească educație.

Talibanii spun că s-au schimbat și li s-a permis deschiderea liceelor ​​pentru fete din unele provincii. Dar multe femei și susținători ai drepturilor rămân sceptici.

Comunitatea internațională, care a înghețat miliarde din fondurile băncilor centrale și din cheltuielile de dezvoltare, a făcut din drepturile femeilor un element cheie pentru viitoarele angajamente cu Afganistan.

Țara, care suferă și de o criză de lichiditate bancară pe măsură ce fluxul de numerar se diminuează din cauza sancțiunilor, se confruntă cu riscul colapsului economic de la preluarea talibanilor.

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Alte articole

Rusia susține că Europa nu va mai primi petrol și gaze, în cazul în care va fi deconectată de la SWIFT

Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, a declarat, marți, că țările europene…

Ministrul ucrainean de Externe spune că numărul de trupe rusești de la graniță este insuficient pentru o invazie totală

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, miercuri, că Rusia nu…

Primarul Kievului, Vitali Klitschko: Germania a ‘trădat’ Ucraina prin interzicerea exporturilor de arme și susținerea gazoductului Nord Stream 2

Fostul campion mondial de box la categoria grea și primar al Kievului,…

Iohannis: România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu posibil

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după ședința CSAT, că România trebuie…

Croația își va retrage forțele din NATO în eventualitatea unui conflict Rusia-Ucraina

Croația își va retrage militarii din cadrul forțelor NATO desfășurate în regiune…