Tunisia a respins un acord cu Uniunea Europeană privind migrația din cauza nemulțumirilor legate de valoarea ajutorului oferit de blocul comunitar. Acordul, semnat în luna iulie, avea ca scop consolidarea cooperării în vederea reducerii migrației ilegale din Africa către Europa în schimbul asistenței financiare acordate Tunisiei.

Cu toate acestea, președintele tunisian Kais Saied a criticat UE pentru că a promis doar 127 de milioane de euro dintr-un ajutor promis de 1 miliard de euro. El a declarat că Tunisia respinge acordul “nu din cauza sumei mici… ci pentru că propunerea intră în conflict cu memorandumul de înțelegere semnat în iulie”.

Acordul din iulie includea măsuri de combatere a rețelelor de trafic de persoane și de înăsprire a frontierelor. Acesta a fost încheiat în timpul unei creșteri a numărului de ambarcațiuni cu migranți din Tunisia către Europa. În schimb, UE s-a angajat să acorde un ajutor de 1 miliard de euro pentru a ajuta economia și finanțele publice tunisiene aflate în dificultate.

Suma mult mai mică, de 127 de milioane de euro, anunțată recent de UE, a supărat autoritățile tunisiene. De asemenea, a generat îngrijorarea că Tunisia ar putea intra în curând în incapacitate de plată a datoriilor sale externe. Disputa a coincis cu sosirile record de migranți din Tunisia și Africa de Nord pe insula italiană Lampedusa.

Săptămâna trecută, Tunisia a amânat o vizită a unei delegații a UE pentru a discuta detaliile acordului privind migrația. De asemenea, a interzis accesul membrilor Parlamentului European care doreau să se întâlnească cu privire la situația politică din Tunisia, după ce președintele Saied a suspendat parlamentul și a început să guverneze prin decret.

Unele națiuni europene, precum Germania, se opun acordului privind migrația, invocând preocupări legate de drepturile omului și de situația politică din Tunisia.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook