Ucraina a anunțat că va stabili rute temporare de trecere sigură pentru navele civile care călătoresc spre și dinspre porturile sale din Marea Neagră. Acest lucru are loc după ce Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Potrivit unei declarații de joi a marinei ucrainene, noile coridoare vor deservi în primul rând navele civile care au rămas ancorate în porturile Chornomorsk, Odesa și Pivdennyi. Cu toate acestea, navele se vor confrunta în continuare cu amenințări de atac și cu mine marine.

În declarație se precizează că Rusia a atacat instalațiile portuare ucrainene după ce s-a retras din acordul de export de cereale la sfârșitul lunii octombrie. Ultima navă care a transportat marfă alimentară ucraineană a părăsit Odesa la 16 iulie.

După ce a ieșit din acord, Rusia a declarat că va considera toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene ca fiind potențiale transportoare de încărcături militare.

Un purtător de cuvânt al marinei ucrainene a declarat pentru Reuters că coridoarele vor fi foarte transparente. Ucraina intenționează să instaleze camere de luat vederi pe nave și să difuzeze imagini în direct pentru a demonstra că sunt strict în misiuni umanitare.

Între timp, Rusia a afirmat joi că forțele sale progresează spre Kupiansk, în regiunea Harkov. Trupele ucrainene au recucerit orașul în septembrie, rDar se pare că forțele rusești au reluat loviturile intense în zonă în ultimele zile.

Guvernatorul din Harkov a confirmat intensificarea atacurilor Rusiei și a anunțat planuri de evacuare a peste 11.000 de locuitori.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook