Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a lansat săptămâna aceasta un avertisment dur cu privire la necesitatea continuării asistenței militare americane. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, s-a întâlnit cu parlamentari și oficiali americani la Washington pentru a îndemna la aprobarea ajutorului suplimentar solicitat de administrația Biden.

În cadrul întâlnirilor, Yermak a subliniat că orice întârziere a ajutorului din partea SUA ar putea afecta semnificativ șansele Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii rusești. El a spus că dacă nu se livrează arme și echipamente în timp util, ar prezenta un “risc mare” ca Ucraina să piardă războiul. Potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, Yermak a subliniat că ucrainenii rămân angajați în lupta pentru libertatea și suveranitatea lor.

Cu toate acestea, el a recunoscut că, fără un sprijin continuu din partea unor aliați precum SUA, șansele ar înclina și mai mult în favoarea Rusiei. Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri impresionante în ultimele luni, recuperând teritorii în est și sud. Dar se apropie iarna, iar Rusia controlează încă aproximativ 20% din Ucraina. Menținerea impulsului pentru eliberarea completă a regiunilor ocupate va depinde de primirea de arme și de provizii.

Vizita lui Yermak are loc în contextul în care banii pentru finanțarea contribuțiilor americane la efortul din Ucraina sunt în pericol. Administrația Biden a solicitat peste 100 de miliarde de dolari din partea Congresului, dar republicanii au stat în calea aprobării. Atât susținătorii democrați, cât și cei republicani ai Ucrainei avertizează că fondurile se vor epuiza până la sfârșitul anului fără autorizația Congresului.

Fără o cale clară de urmat în congresul american, incertitudinea planează asupra capacității Ucrainei de a rezista Rusiei în lunile următoare. Liderii din ambele părți ale conflictului înțeleg că iarna s-ar putea dovedi decisivă pentru apărarea democrației Ucrainei.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…