La doar trei luni de la lansarea regimului energetic fără vize, Ucraina a început să exporte energie electrică în Europa, și anume în România, potrivit premierului ucrainean Denîs Șmîhal.

Începând cu 30 iunie, până la 100 MW pot fi exportați în România din Ucraina. Se așteaptă ca această cifră să crească în funcție de stabilitatea și securitatea liniei de transport care conectează Ucraina la rețeaua electrică europeană.

“Astăzi, de la ora 01:00, au fost lansate astfel de exporturi către România. Volumul inițial este de 100 de megawați. Regimul energetic fără vize cu UE, care a fost lansat din martie 2022, dă un rezultat cuprinzător și practic. În prima zi, Compania Națională de Energie Ukrenergo a generat 10 milioane de grivine (UAH) din vânzarea accesului la conexiunea interstatală”, a declarat premierul ucrainean Denîs Șmîhal pe Telegram, potrivit Ukrinform.

Importurile de energie din Ucraina sunt foarte atractive pentru traderii din România, în condițiile în care prețurile spot ale energiei electrice în Ucraina sunt de aproximativ 78,50 euro/MWh, față de 301,50 euro/MWh pe bursa românească OPCOM, potrivit ICIS.

Ucraina este conectată la rețeaua electrică europeană prin intermediul României, Slovaciei și Ungariei și are o linie izolată separată către Polonia, unde utilizează puțin peste 200 MW de capacitate pentru exporturi către această țară. Interconexiunile sunt bidirecționale, dar se așteaptă ca Ucraina să fie un exportator net în viitorul apropiat, deoarece prețurile interne sunt reprimate din cauza războiului Rusiei în țară.

Potrivit premierului ucrainean, potențialul de export de energie electrică al Ucrainei către Europa este de până la 2,5 gigawați. În acest fel, bugetul de stat va primi peste 70 de miliarde UAH pe an.

“După victoria Ucrainei în război, acest lucru ne va permite să creștem în mod semnificativ investițiile în sectorul energetic și să îl renovăm în conformitate cu cele mai bune standarde ale UE. Sectorul energetic va deveni unul dintre motoarele de redresare a economiei noastre, așa cum a devenit deja un motor al integrării noastre în UE”, a subliniat Șmîhal.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.