Ucraina intenționează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza refuzului acestora de a ridica interdicțiile impuse produselor agricole ucrainene, potrivit reprezentantului comercial al țării, Taras Kachka.

Într-un interviu acordat POLITICO, Kachka a declarat că procedurile legale vor începe luni împotriva celor trei națiuni din Europa Centrală. Interdicțiile sunt menite să protejeze fermierii lor interni de creșterea exporturilor din partea principalului producător de cereale, Ucraina, pe fondul blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Polonia a impus restricții suplimentare asupra făinii și furajelor ucrainene în weekend. Ungaria a mers chiar mai departe, interzicând 25 de produse suplimentare, inclusiv carnea – o mișcare pe care Kachka a numit-o “ridicolă” și o “declarație politică îndrăzneață” care nu ține cont atât de Ucraina, cât și de Bruxelles.

Interdicțiile subminează Comisia Europeană, care săptămâna trecută a decis să permită vânzările de cereale ucrainene în UE. Polonia, Ungaria și Slovacia s-au răzvrătit împotriva Comisiei prin impunerea propriilor restricții.

Kachka a susținut că această sfidare deschisă ridică probleme sistemice pentru comerțul internațional. Dacă statele membre ale UE pot ignora Comisia în materie de comerț, acest lucru subminează unitatea blocului și capacitatea acestuia de a negocia în numele UE.

Dacă Polonia nu ridică interdicțiile suplimentare, Ucraina va lua măsuri de retorsiune împotriva exporturilor poloneze de fructe și legume. În timp ce majoritatea produselor interzise de Ungaria au un volum comercial redus, măsurile Poloniei au un impact semnificativ asupra exporturilor ucrainene.

Guvernele susțin că îi protejează pe agricultori de prețurile scăzute din cauza creșterii ofertei. Cu toate acestea, Kachka a declarat că prețurile globale fac ca interdicțiile să fie ineficiente în acest scop. În schimb, ele par să vizeze opinia publică.

Ucraina s-a oferit să se autoimpună restricții de export în cazul unor creșteri bruște către țările vecine în cadrul unui potențial acord cu UE. Dar Kachka a declarat că Kievul va continua acțiunile în justiție împotriva interdicțiilor arbitrare și motivate politic ale celor trei țări.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Navalnîi urma să fie eliberat într-un schimb de prizonieri în momentul în care a decedat, spune o activistă anticorupție din Rusia

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, urma să fie eliberat în cadrul unui…

Taximetriștii protestează în Piața Constituției din București

Sute de taximetriști din București au ieșit astăzi în stradă, protestând în…

VIDEO. RA-APPS investește în secret 7 milioane de euro din bani publici în viitoarea locuință a lui Klaus Iohannis

Regia Protocolului de Stat a început în secret renovarea unui fost sediu…

Soțul Dianei Șoșoacă a fost dat afară din partidul SOS România

Silvestru Șoșoacă, soțul controversatei senatoare Diana Șoșoacă, a fost exclus din partidul…