Ideea președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare modul în care ar trebui să abordeze nevoia Moscovei de garanții de securitate pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a atras critici ascuțite din partea Kievului și a mai multor membri ai liniei dure a UE față de Rusia.

Comentariile, făcute într-un interviu acordat sâmbătă (3 decembrie) postului de televiziune francez TF1, au fost făcute după ce Macron a avut discuții cu președintele american Joe Biden la Washington, în care ambii lideri au discutat despre agresiunea Rusiei în Ucraina și despre cum pot continua să sprijine Ucraina.

“Acest lucru înseamnă că unul dintre punctele esențiale pe care trebuie să le abordăm – așa cum a spus întotdeauna președintele Putin – este teama că NATO vine până la ușile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia”, a declarat Macron.

“Acest subiect va face parte din temele pentru pace, așa că trebuie să pregătim ce suntem gata să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre și cum să dăm garanții Rusiei în ziua în care se va întoarce la masa negocierilor”, a adăugat el.

Principalul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că lumea este cea care are nevoie de garanții de securitate din partea Rusiei, nu invers.

“Lumea civilizată are nevoie de “garanții de securitate” față de intențiile barbare ale Rusiei post-Putin”, a declarat Podolyak pe Twitter duminică.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat că o Rusie “denuclearizată și demilitarizată” ar fi cea mai bună garanție a păcii nu doar pentru Ucraina, ci și pentru lume.

“Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș?” a scris Danilov pe Twitter.

“În loc de Nuremberg – să semneze un acord cu Rusia și să dea mâna?”.

Sugestia lui Macron de a oferi garanții de securitate Moscovei a stârnit, de asemenea, critici în unele țări baltice care se învecinează cu Rusia și o consideră o amenințare tot mai mare.

Fostul premier finlandez Alexander Stubb a declarat că nu este “fundamental” de acord cu Macron.

“Singurele garanții de securitate asupra cărora ar trebui să ne concentrăm sunt, în esență, non-rusești”, a declarat el pe contul său de Twitter. “Rusia trebuie mai întâi să garanteze că nu îi atacă pe alții”.

Fostul ministru de externe lituanian, Linas Linkevicus, a declarat că Rusia are garanții de securitate atâta timp cât nu își “atacă, anexează sau ocupă” vecinii.

“Dacă cineva vrea să creeze o nouă arhitectură de securitate care să permită unui stat terorist să își continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească o dată, nu va (n)zbura”, a declarat Linkevicus pe Twitter.

Sursa: Reuters

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram