Uniunea Europeană a decis să instituie restricții mai stricte asupra importurilor de produse agricole din Ucraina, în încercarea de a proteja interesele fermierilor europeni.

Acordul prelungește accesul fără taxe vamale pe care blocul comunitar l-a acordat produselor agricole ucrainene de la invazia Rusiei din 2022, dar stabilește plafoane pentru carnea de pasăre, ouă, zahăr, porumb, crupe și miere la volumele medii înregistrate între jumătatea anului 2021 și sfârșitul anului 2023.

Nu a fost aplicat niciun plafon pentru grâu, ceea ce țări precum Franța și Polonia au susținut inițial.

Acordul preliminar trebuie încă să fie formalizat. La sfârșitul zilei de luni, ambasadorii UE și-au dat aprobarea în numele țărilor membre. Marți, o comisie a Parlamentului European urmează să îl analizeze înainte de a-și da avizul conform.

Diplomații declaraseră anterior că plafoanele ar tăia aproximativ 240 de milioane de euro din suma pe care produsele agricole ucrainene o câștigă în UE, comparativ cu 2023.

Ucraina spune că furnizează doar aproximativ unu la sută din ouăle și două la sută din păsările de curte din UE, în timp ce compensează un deficit de zahăr pe piața UE.

Uniunea Europeană a încercat să mențină solidaritatea cu Ucraina, ascultându-i în același timp pe fermierii europeni care au protestat față de veniturile scăzute, în parte puse pe seama produselor ucrainene despre care spun că le subminează piețele.

Extinderea importurilor de produse agricole ucrainene scutite de taxe vamale urmează să intre în vigoare înainte de expirarea actualei perioade de scutire, la 5 iunie.

Parlamentul European a emis o declarație în care a afirmat că, în cazul în care ar exista “o perturbare semnificativă a pieței UE sau a piețelor uneia sau mai multor țări din UE din cauza importurilor ucrainene, de exemplu de grâu, regulamentul asigură faptul că Comisia (Europeană) poate lua măsuri rapide și impune orice măsuri pe care le consideră necesare”.

Alte știri:  Marine Le Pen, anchetată în Franța pentru delapidare și fraudă

Raportoarea pentru acord, Sandra Kalniete, din partea grupării de centru-dreapta PPE, a declarat că acesta “a întărit măsurile de protecție a agricultorilor din UE în cazul unor turbulențe pe piață provocate de importurile ucrainene”.

“Efectele în lanț ale atacului necruțător al Rusiei asupra Ucrainei și a economiei sale sunt resimțite de agricultorii din UE”, a declarat ea într-o declarație.

Gruparea sindicală a fermierilor COPA-COGECA și cinci federații agricole au afirmat într-o declarație că acordul nu a mers suficient de departe.

Urmărește-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Șase persoane ucise cu cianură într-un hotel de lux din Bangkok

Poliția thailandeză a dezvăluit miercuri că șase oaspeți americani și vietnamezi, găsiți…

Prinși în infernul războiului: Indieni recrutați forțat în armata rusă cer ajutor pentru întoarcerea acasă

Doi bărbați indieni care luptă pentru Rusia în războiul din Ucraina au…

Elon Musk mută companiile X și SpaceX din California în Texas. Miliardarul dă vina pe o lege pro-transsexuali

Miliardarul tech Elon Musk a anunțat marți că va muta sediile principale…

Seceta lovește România: 290 de localități se confruntă cu restricții de apă, iar 239 de fântâni au secat complet

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește resursele…

Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19

Președintele american Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19 miercuri, în…

Fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul “Diamantelor”

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat miercuri o sentință în…