Un bărbat din Sydney a fost închis în Egipt de peste opt luni sub acuzații politice, găzduit într-o celulă cu alți 17 și incapabil să se distanțeze social, pe măsură ce amenințarea din partea COVID-19 crește în sistemul penitenciar al țării.

Autoritățile egiptene l-au acuzat pe Youssef, în vârstă de 45 de ani, de apartenență la un grup politic interzis. Avocații săi au respins acuzația, spunând că nu este activ din punct de vedere politic și singurele dovezi oferite de procurori sunt că „i-a plăcut” o postare pe Facebook a unui candidat la președinție în timpul alegerilor din 2012. Candidatul a fost de atunci închis.

Waled Youssef, un cetățean dublu australian-egiptean care conduce o afacere de turnare a cimentului în Sydney după ce a migrat acum două decenii, a fost arestat pe 14 ianuarie la Cairo în timp ce era într-o vacanță de familie. De multe ori i s-a extins detenția și nu a putut să facă apel în instanță sau să aibă vizitatori, inclusiv familia și avocatul egiptean.

Echipa juridică internațională a lui Youssef a lansat o campanie publică și a cerut Organizației Națiunilor Unite o intervenție urgentă pentru a-și asigura eliberarea. Aceștia au solicitat guvernului australian, care i-a acordat asistență consulară, să își intensifice eforturile.

„Domnul Youssef este reținut în mod ilegal în închisoarea Tora într-o celulă mizerabilă pe care o împarte cu alte 17 persoane”, s-au plâns avocații săi, Caoilfhionn Gallagher QC și Jennifer Robinson, după ce familia a decis să faca publică povestea.

“Detenția de luni de zile în Tora este oricând îngrijorătoare. Dar cu COVID-19, detenția lui Youssef nu este doar ilegală, ci pune viața în pericol. Au existat numeroase rapoarte despre decesele COVID-19 în Tora, inclusiv trei decese de prizonieri în ultimele două săptămâni și moartea unui ofițer de închisoare “.

Peste 100.000 de egipteni au contractat COVID-19 și 5750 au murit. Human Rights Watch a cerut guvernului egiptean să îmbunătățească îngrijirile medicale din închisorile supraaglomerate ale țării și să conțină focare de coronavirus.

Tora este locul în care jurnalistul australian Peter Greste a fost reținut pentru 400 de zile. Colegul său canadian Mohamed Fahmy a numit închisoarea „gaură de iad” și „cea mai proastă închisoare din Orientul Mijlociu”. Un alt bărbat australian-egiptean, Hazem Hamouda, a fost reținut timp de peste un an în Tora înainte de a fi eliberat anul trecut.

Soția lui Youssef, Fadia, a declarat că soțul ei nu a fost niciodată membru al vreunui grup politic sau religios și că nu a votat în Egipt de peste 20 de ani.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram
Alte articole

Ambasadorul Poloniei în Franța: Polonia va fi nevoită să intre în război dacă Ucraina nu reușește să se apere singură

Ambasadorul Poloniei în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a declarat într-un interviu că…

Kim Jong Un face apel la pregătirea unui atac nuclear împotriva SUA și Coreei de Sud

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa ar trebui…

Banca elvețiană UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de dolari

Gigantul bancar UBS a preluat Credit Suisse pentru aproape 3,25 miliarde de…