Un bărbat din Sydney a fost închis în Egipt de peste opt luni sub acuzații politice, găzduit într-o celulă cu alți 17 și incapabil să se distanțeze social, pe măsură ce amenințarea din partea COVID-19 crește în sistemul penitenciar al țării.

Autoritățile egiptene l-au acuzat pe Youssef, în vârstă de 45 de ani, de apartenență la un grup politic interzis. Avocații săi au respins acuzația, spunând că nu este activ din punct de vedere politic și singurele dovezi oferite de procurori sunt că „i-a plăcut” o postare pe Facebook a unui candidat la președinție în timpul alegerilor din 2012. Candidatul a fost de atunci închis.

Waled Youssef, un cetățean dublu australian-egiptean care conduce o afacere de turnare a cimentului în Sydney după ce a migrat acum două decenii, a fost arestat pe 14 ianuarie la Cairo în timp ce era într-o vacanță de familie. De multe ori i s-a extins detenția și nu a putut să facă apel în instanță sau să aibă vizitatori, inclusiv familia și avocatul egiptean.

Echipa juridică internațională a lui Youssef a lansat o campanie publică și a cerut Organizației Națiunilor Unite o intervenție urgentă pentru a-și asigura eliberarea. Aceștia au solicitat guvernului australian, care i-a acordat asistență consulară, să își intensifice eforturile.

„Domnul Youssef este reținut în mod ilegal în închisoarea Tora într-o celulă mizerabilă pe care o împarte cu alte 17 persoane”, s-au plâns avocații săi, Caoilfhionn Gallagher QC și Jennifer Robinson, după ce familia a decis să faca publică povestea.

“Detenția de luni de zile în Tora este oricând îngrijorătoare. Dar cu COVID-19, detenția lui Youssef nu este doar ilegală, ci pune viața în pericol. Au existat numeroase rapoarte despre decesele COVID-19 în Tora, inclusiv trei decese de prizonieri în ultimele două săptămâni și moartea unui ofițer de închisoare “.

Peste 100.000 de egipteni au contractat COVID-19 și 5750 au murit. Human Rights Watch a cerut guvernului egiptean să îmbunătățească îngrijirile medicale din închisorile supraaglomerate ale țării și să conțină focare de coronavirus.

Tora este locul în care jurnalistul australian Peter Greste a fost reținut pentru 400 de zile. Colegul său canadian Mohamed Fahmy a numit închisoarea „gaură de iad” și „cea mai proastă închisoare din Orientul Mijlociu”. Un alt bărbat australian-egiptean, Hazem Hamouda, a fost reținut timp de peste un an în Tora înainte de a fi eliberat anul trecut.

Soția lui Youssef, Fadia, a declarat că soțul ei nu a fost niciodată membru al vreunui grup politic sau religios și că nu a votat în Egipt de peste 20 de ani.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Demisii în bloc la DNA Constanța după numirea controversată a unui nou șef

Procurorii din cadrul DNA Constanța și-au depus demisiile în bloc ca reacție…

Peste 2 milioane de animale au murit în Mongolia din cauza vremii extreme

Iarna aceasta a fost mai severă decât de obicei în Mongolia, cu…

Ciolacu spune că nu știe dacă vila renovată cu milioane de euro este destinată președintelui Iohannis

Marcel Ciolacua a anunțat că va solicita informații cu privire la o…

Sonda spațială Odiseu a trimis primele imagini de la aselenizarea sa pe Lună

Sonda americană Odiseu, dezvoltată de compania Intuitive Machines, a trimis primele imagini…

Incident într-un bloc din Timișoara: Un bărbat a aruncat o centrală de apartament peste mașina administratorului

Un scandal de proporții a avut loc într-un bloc din Timișoara, unde…

Autoritățile spaniole au finalizat identificarea victimelor incendiului din Valencia, confirmând decesul a doi cetățeni români

Autoritățile spaniole au finalizat procesul de identificare a victimelor unui incendiu care…

Conflictul dintre Rusia și NATO este “inevitabil” dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina, afirmă Kremlinul

Kremlinul a declarat marți că un conflict între Rusia și NATO este…

Documentele ‘Kremlin Leaks’ dezvăluie efortul de propagandă de 1 miliard de euro al lui Putin înaintea alegerilor prezidențiale

Un set de documente numit “Kremlin Leaks” a dezvăluit eforturile concertate ale…

Apple pune capăt planurilor sale de a construi un vehicul electric care se conduce singur

Apple renunță la un efort ambițios, care durează de zece ani, de…