Olanda trebuie să înceteze să mai livreze piese pentru avioanele de vânătoare F-35 folosite de Israel în Fâșia Gaza, după ce un tribunal olandez a decis luni că există un “risc clar” ca avioanele să fie implicate în încălcarea dreptului umanitar internațional, relatează France24.

“Prin urmare, instanța ordonă statului să pună capăt, în termen de 7 zile, exportului în continuare de piese F-35 către Israel”, se arată în hotărâre.

“Există un risc clar ca în Fâșia Gaza să fie comise încălcări grave ale dreptului umanitar de război cu ajutorul avioanelor de luptă F-35 ale Israelului”, a adăugat judecătorul.

Piesele F-35 deținute de SUA sunt depozitate într-un depozit din Olanda și apoi expediate către mai mulți parteneri, inclusiv Israel, prin intermediul acordurilor de export existente.

În decembrie, Tribunalul districtual din Haga a declarat că furnizarea pieselor este în primul rând o decizie politică în care judecătorii nu ar trebui să intervină.

“Considerentele pe care le face ministrul sunt în mare măsură de natură politică și politică, iar judecătorii ar trebui să îi lase ministrului o mare libertate”, a decis atunci tribunalul.

Dar curtea de apel a anulat această hotărâre, spunând că Olanda “trebuie să interzică exportul de bunuri militare dacă există un risc clar de încălcare gravă a dreptului umanitar de război”.

“Israelul nu ia în considerare suficient de mult consecințele pentru populația civilă atunci când își desfășoară atacurile”, a declarat instanța.

Atacurile din Gaza “au provocat un număr disproporționat de victime civile, inclusiv mii de copii”.

Războiul a fost lansat ca răspuns la atacurile fără precedent asupra Israelului de către gruparea militantă palestiniană Hamas la 7 octombrie.

Aceste atacuri s-au soldat cu moartea a aproximativ 1 160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

De asemenea, militanții au capturat aproximativ 250 de ostatici, potrivit unei numărători AFP bazate pe cifre oficiale israeliene. Israelul afirmă că aproximativ 130 de persoane se află încă în Gaza, deși se crede că 29 au murit.

Israelul a răspuns cu o ofensivă necruțătoare în Gaza, care, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas, a ucis cel puțin 28.340 de persoane până luni, majoritatea femei și copii.

Urmăresțe-ne pe Google News sau Facebook
Alte articole

Zeci de părinți protestează în fața unei școli din București, indignați de dezvăluirile privind abuzul asupra unui copil

Zeci de părinți și-au manifestat indignarea și au organizat un protest în…

Fraude în programul Start-Up Nation: Zeci de percheziții în mai multe județe din țară

Autoritățile judiciare din Prahova au efectuat o serie de percheziții într-un dosar…

Mașinile cu numere de înmatriculare rusești trebuie să părăsească Lituania până la 11 martie

Administrația vamală lituaniană a anunțat că vehiculele cu numere de înmatriculare rusești…

Germania investighează o posibilă interceptare de către Rusia a unei teleconferințe militare

Germania anunță că lansează o anchetă după ce Rusia ar fi ascultat…

A început simularea examenului de Bacalaureat 2024: Elevii își testează cunoștințele înainte de examenul final

Simularea examenului național de Bacalaureat 2024 a început astăzi, conform calendarului stabilit…

Țările OPEC+ prelungesc reducerile producției de petrol până în iunie

Membrii OPEC+, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia, au convenit la…

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti: Aproximativ 100 de maşini adunate în Piaţa Constituţiei

Taximetriştii continuă protestele în Bucureşti, cu aproximativ 100 de maşini adunate în…

Presupuși militanți ai grupării Stat Islamic, uciși într-un schimb de focuri cu serviciile de securitate din Caucazul de Nord al Rusiei

Șase presupuși membri ai grupării Stat Islamic au fost uciși într-un schimb…