Aproximativ 3.000 de pedofili au deținut funcții în interiorul Bisericii Catolice Franceze începand cu anii 1950, a declarat pentru AFP șeful unei comisii independente care investighează cazul.

Cercetările comisiei au descoperit între 2.900 și 3.200 de preoți pedofili sau alți membri ai bisericii, a declarat Jean-Marc Sauve, adăugând că este „o estimare minimă”.

Raportul comisiei urmează să fie publicat marți, după doi ani și jumătate de cercetări bazate pe arhive ale bisericii, instanței și poliției, precum și interviuri cu martori.

Sauve, un înalt funcționar francez, a declarat că raportul, care se ridică la 2.500 de pagini, a încercat să cuantifice atât numărul infractorilor, cât și numărul victimelor.

De asemenea, a analizat „mecanismele, în special instituționale și culturale” din cadrul Bisericii, care au permis rămânerea pedofililor în interiorul instituției.

Comisia independentă a fost înființată în 2018 de Conferința Episcopală din Franța (CEF) ca răspuns la o serie de scandaluri care au zguduit Biserica din Franța și din întreaga lume.

Formarea sa a venit și după ce Papa Francisc a adoptat o măsură importantă care îi obligă pe cei care știu despre abuzurile sexuale în Biserica Catolică să le raporteze superiorilor lor.

Alcătuit din 22 de profesioniști în drept, medici, istorici, sociologi și teologi, grupul investighează acuzațiile de abuz sexual asupra copiilor de către clerici începând cu anii 1950.

Când și-a început activitatea, a solicitat declarații ale martorilor și a înființat o linie telefonică, apoi a raportat că a primit mii de mesaje în lunile următoare.

În iunie, Papa Francisc a spus că criza abuzurilor sexuale a Bisericii Catolice este o „catastrofă” la nivel mondial.

Urmăresțe-ne pe Google News, Facebook sau Telegram