Acțiunile Apple Inc. au crescut luni cu până la 3%, ajungând la 182,88 dolari, suficient pentru a-i asigura producătorului de iPhone coroana râvnită de a deveni prima companie cotată la bursă de pe planetă care a depășit pragul de 3.000 de miliarde de dolari de capitalizare bursieră.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, valoarea Apple depășește în prezent produsul intern brut (PIB) nominal a șase dintre primele 10 economii ale lumii, inclusiv Marea Britanie, India, Franța, Italia, Canada și Coreea de Sud.

Creșterea Apple a fost neîncetată în ultimii ani. În august 2018, a devenit prima firmă din Statele Unite care a depășit 1.000 de miliarde de dolari ca valoare de piață. A depășit pragul de 2.000 de miliarde de dolari doar doi ani mai târziu, în august 2020. Și datorită apetitului pandemic turbo pentru acțiunile tehnologice, a fost nevoie de aproximativ 17 luni pentru ca Apple să atingă pragul de 3.000 de miliarde de dolari.

Din ianuarie 2007, când regretatul cofondator și CEO al Apple, Steve Jobs, a prezentat primul iPhone, acțiunile gigantului din Silicon Valley au câștigat 5.800%.

Pragul de 3 trilioane de dolari este în mare măsură simbolic și, într-adevăr, alți grei din domeniul tehnologiei au avut performanțe mai bune decât Apple anul trecut. Acțiunile Microsoft și Tesla au câștigat aproximativ 50 la sută fiecare în 2021. Acțiunile Alphabet au urcat cu 65 la sută, iar producătorul de cipuri Nvidia cu 125 la sută. În schimb, acțiunile Apple au câștigat 34% în 2021.

Dar dimensiunea uriașă a Apple înseamnă că are o influență supradimensionată asupra piețelor bursiere. Reprezintă aproximativ 7 la sută din indicele S&P 500.

 

Urmărește-ne pe Facebook
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole

VIDEO. George Simion, stropit cu cerneală la Iași

Copreședintele AUR, George Simion, a fost stropit cu cerneală, luni, la Iaşi,…

Rusia avertizează Japonia să nu se amestece în criza din Ucraina

Echipa ministrului rus de externe a avertizat Japonia să nu se amestece…

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi într-o singură zi. Arhiepiscopia Tomisului transmite că sunt “ilegale”

ÎPS Teodosie a primit trei amenzi pentru nerespectarea carantinei într-o singură zi.…

SUA le cere cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a cerut evacuarea cetățenilor americani din Ucraina,…

ÎPS Teodosie, amendat cu 1000 de lei pentru că nu a respectat carantina

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amendat, luni, de poliţiştii constănţeni cu…